Saudijska Arabija: Ulazak u Mekku nije dozvoljen za 120.000 ljudi

Mideast Saudi Arabia Hajj

Tokom kontrola na šest posebnih punktova postavljenih u blizini Mekke, u Saudijskoj Arabiji, u grad nije dozvoljen ulazak 120.000 ljudi koji nisu imali dozvolu za obavljanje hadža, javlja Anadolu Agency (AA).

Direkcija snaga sigurnosti tokom hadža saopćila je kako je 120.000 stranaca s prebivalištem u Saudijskoj Arabiji, koji nisu imali dozvolu za obavljanje hadža, pokušalo ući u Mekku i obaviti hodočašće, što im nije dozvoljeno te su vraćeni nazad.

Pojačane su kontrole sigurnosti na šest punktova, a u saopćenju se navodi kako je oduzeta i 61.600 vozila koja nisu imala dozvolu da uđu na područja na kojima se obavlja hodočašće.

Sa ciljem izbjegavanja stampeda i drugih sličnih situacija u periodu kada se obavljaju hodočašća, Saudijska Arabija od budućih hadžija iz inostranstva traži posebnu vizu, a od stranaca i stanovništva u toj zemlji, traži posebne dozvole.

U Saudijskoj Arabiji živi oko deset miliona stranaca, a oni koji žive u toj zemlji svakih pet godina mogu dobiti dozvolu za obavljanje hodočašća.