Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saudijski princ Bin Salman prvi put otvoreno govorio o ubistvu Khashogija

Mohammed bin Salman

Saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman izjavio je kako je slučaj ubijenog novinara Saudija Jamala Khashogija “bolan”, ali i da će “pravda prevladati”.

Ocjenjujući ubistvo Khashogija kao “zločin koji se ne može opravdati”, najavio je kako će svi krivci biti kažnjeni, a Saudijska Arabija i Turska zajedno raditi kako bi “postigli rezultate”.

Po njegovim riječima, ubistvo novinara neće zasmetati odnosima Saudijske Arabije i i Turske.

– Sarađivat ćemo s Turskom kako bismo otkrili istinu koja stoji iza Khashoggijevog ubistva – rekao je Mohammed bin Salman.

Tim je riječima, u obraćanju investicijskom skupu Future Investment Initiative, prekinuo svoju šutnju o ubistvu 2. oktobra.

Prethodno je obavio telefonski razgovor s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, javila je agencija Anadolija.

Iz izvora bliskih Uredu predsjednika Republike Turske saznaje se da je Erdogan s bin Salmanom razgovarao na zahtjev upućen od Saudijske Arabije.

Tokom razgovora bilo je riječi o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija, odnosno budućim koracima i ulaganju zajedničkih napora za potpuno rasvjetljavanje ubistva.

Reuters je prenio riječi Mohammeda bin Salmana da će svi koji su učestovali u zločinu biti kažnjeni, te da će pravda pobijediti.

On je, kako se dalje kaže, rekao da pod liderstvom Kralja Salmana i Erdogana, neće biti podjela između Turske i Saudijske Arabije, prenosi Al Jazeera Balkans.

Novinar i kolumnista lista The Washington Post Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Khashoggija, vlasti Saudijske Arabije su u subotu ujutro saopćile da je Khashoggi ubijen tokom navodne svađe u konzulatu.