Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saudijski šef diplomatije za CNN: Putin neće spasiti Assada

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir kaže da ruski napori da podrže sirijskog predsjednika Bashar al-Assad neće rezultirati njegovim opstankom.

Jubeir je na konferenciji za štampu u Rijadu rekao i da su propali raniji napori podrške Assada koje je preduzimao, između ostalih, Iran, prenijela je agencija AFP.

“Sad je Assad zatražio pomoć Rusije, koja neće uspjeti da ga spasi”, istakao je šef saudijske diplomatije.

On je u intervjuu CNN-u izjavio da, ukoliko pregovori o miru u Siriji ne urode plodom, predsjednika te zemlje Bashar al-Assad treba “ukloniti silom”.

“Verujem da je Assad oslabio i da je gotov”, rekao je Jubeir i dodao: “Bashar al-Assad će otići, ne sumnjam u to. On će otići ili političkim procesom ili će biti sklonjen na silu”.

“Mi ćemo, koliko god budemo mogli, insistirati na tome da politički proces uspije. Ali ako ne uspije, to će biti zbog tvrdoglavosti sirijskog režima i njihovih saveznika”, istakao je šef saudijske diplomatije i dodao da će u tom slučaju “postati jasno da nema druge opcije nego da se Bashar al-Assad ukloni silom”.

On je naveo da je Saudijska Arabija spremna da pošalje kopnene snage u borbe u Siriji, ali samo u sklopu koalicije na čelu sa SAD.

Nade u razrješenje konflikta u Siriji je pobudio dogovor o prekidu neprijateljstava u toj zemlji i dostavi humanitarne pomoći opkoljenim sirijskim gradovima, koji su objavili američki državni sekretar John Kerry i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.