Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Savjetnik Zelenskog objavio koliko vojnika Ukrajina gubi dnevno

rusija uniten tenk tw

Podoljak tvrdi da je jedan od glavnih razloga za tako veliki broj žrtava nesrazmjer u omjeru ruskih i ukrajinskih snaga, naročito kad je u pitanju teška artiljerija

Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, poručio je za BBC da ukrajinske oružane snage dnevno gube između 100 i 200 ljudi (vjerovatno se radi o broju ubijenih, teško ranjenih i zarobljenih vojnika, op.a.).

To je dosad najveća procjena ratnih žrtava koju je Ukrajina priznala na svojoj strani.

Podoljak tvrdi da je jedan od glavnih razloga za tako veliki broj žrtava nesrazmjer u omjeru ruskih i ukrajinskih snaga, naročito kad je u pitanju teška artiljerija. Dodaje i da Ukrajini nije dovoljno “nekoliko” moćnih artiljerijskih sistema brojke im šalje Zapad.

– Nama treba 300 raketnih bacača kako bismo uspostavili ravnotežu s ruskim snagama i oslobodili svoju teritoriju. Dok Rusija ne pretrpi ozbiljan poraz na bojištu, nikakav dijalog s njima neće biti moguć te će i dalje nastojati oteti dijelove naše zemlje.

Inače, Ukrajinci procjenjuju da su od početka invazije ubili gotovo 31.700 ruskih vojnika, a ranili više od 95.000 vojnika. Gotovo sigurno se radi o prenapuhanim brojkama, iako su i procjene zapadnih službi o ruskim gubicima prilično velike.

Britanci su još u travnju procijenili da je ubijeno više od 15.000 ruskih vojnika, a i procjene drugih zapadnih obavještajnih službi u pravilu se kreću oko tog broja.