Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ukrajinski predsjednik

Zelenski potpisao dekret koji se tiče direktno Putina i njegovog režima

zelenski facebook

Uredba je stupila na snagu u četvrtak, navodi se u kopiji objavljenoj na web stranici ukrajinskog predsjedništva. Zelenski je također potpisao direktivu kojom se sankcionira 236 ruskih univerziteta i njihovi čelnici

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je u četvrtak dekret kojim se uvode lične sankcije ruskim liderima, uključujući predsjednika Vladimira Putina i sve prisutne ministre.

Sankcije, koje je odobrilo ukrajinsko Vijeće za nacionalnu sigurnost i odbranu, usmjerene su na sve članove ruske vlade i Vijeća sigurnosti, kao i na glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova. Zabranjuju ulazak u Ukrajinu, ukidaju vize i dozvole i blokiraju finansijsku imovinu.

Uredba je stupila na snagu u četvrtak, navodi se u kopiji objavljenoj na web stranici ukrajinskog predsjedništva. Zelenski je također potpisao direktivu kojom se sankcionira 236 ruskih univerziteta i njihovi čelnici.

Ruski ministar obrazovanja je u odgovoru rekao da to neće uticati na njih, prenosi AP.

– Današnja odluka režima u Kijevu govori o njegovoj neadekvatnosti i nesposobnosti da kontroliše situaciju. To je gest očaja, koji ne može spriječiti integraciju Donbasa i oslobođenih teritorija u jedinstven obrazovni prostor sa Rusijom – rekao je Sergej Kravcov agenciji Interfax.