Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemački kancelar

Scholz: Cilj nove vlade olakšati strancima da dođu u Njemačku da rade

olaf-scholz

Scholz je rekao da će njegov prioritet biti hvatanje u koštac sa pandemijom, upozorivši da neće biti “crvenih linija” za njegovu vladu u borbi protiv četvrtog talasa i zamolio građane da se vakcinišu

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u srijedu da će planovi nove vlade uključivati povećanje minimalne plaće i inkluzivnije društvo, na primjer samoidentifikacija za transrodne osobe i liberalizacije zakona o državljanstvu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Mi smo zemlja imigracija… ali moramo raditi na tome da postanemo bolja zemlja za integraciju”, rekao je on, dodajući da njegova vlada ima za cilj da olakša strancima da dođu da rade u Njemačku.

U prvom velikom govoru u parlamentu otkad je preuzeo dužnost prošle sedmice također je obećao borbu protiv ekstremizma i dezinformacija.

Scholz je rekao da će njegov prioritet biti hvatanje u koštac sa pandemijom, upozorivši da neće biti “crvenih linija” za njegovu vladu u borbi protiv četvrtog talasa i zamolio građane da se vakcinišu.

Dodao je da je uspjeh Evropske unije glavni prioritet za Njemačku i da će njegova vlada raditi na jačanju bloka.

Što se tiče aktuelne situacije u Evropi, Scholz je ponovio upozorenja da bi svako kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine od strane Rusije imalo visoku cijenu, iako Berlin i dalje želi dijalog s Moskvom.

“Ovdje ćemo govoriti jednim glasom sa našim evropskim partnerima i našim transatlantskim saveznicima,” rekao je on.

Scholz je poručio i da će njegova vlada najveću evropsku ekonomiju učiniti spremnom za budućnost podsticanjem ulaganja u zaštitu klime i digitalizaciju, obećavajući da niko neće biti izostavljen u ovoj velikoj transformaciji.