Globus

poboljšana situacija

Scholz: Njemačka je spremna za eventualne nestašice energenata

30/08/2022

Scholz je naveo odluku njemačke vlade o reaktiviranju termoelektrana, obavezu punjenja skladišta prirodnog gasa i iznajmljivanje terminala s tečnim gasom. Odluka o produženju operativnog vijeka njemačke tri preostale nuklearne elektrane također se očekuje uskoro

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je u utorak da je njegova zemlja dobro pripremljena za eventualne nestašice energenata zbog ruskog prekida u snabdijevanju Evrope gasom, čak i dok strahovanja rastu od posljedica povišica cijena koje će najvjerovatnije pogoditi potrošače širom kontinenta ove zime.

Scholz je govorio na početku dvodnevnog sastanka vlade, kome također prisustvuje španski premijer Pedro Sánchez, koji će se usmjeriti na posljedice ruske invazije na Ukrajinu po snabdijevanje Evrope energentima.

Scholz je naveo odluku njemačke vlade o reaktiviranju termoelektrana, obavezu punjenja skladišta prirodnog gasa i iznajmljivanje terminala s tečnim gasom. Odluka o produženju operativnog vijeka njemačke tri preostale nuklearne elektrane također se očekuje uskoro.

– Sve to i brojne druge doprinijele su tome da smo u mnogo boljoj situaciji nego što se moglo predvidjeti prije samo nekoliko mjeseci što se tiče sigurnosti snabdijevanja – izjavio je Scholz novinarima u vladinoj gostinskoj kući u Mesebergu, sjeverno od Berlina, prenosi AP.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.