Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

VLADA HNK

Nezaposlenim porodiljama godinu dana po 400 KM mjesečno

vlada hnk (1)

Istaknuta je činjenica da je Vlada HNK-a dosad na ovaj način omogućila da više od 1.000 mladih osoba odradi stažiranje

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) na sjednici u utorak usvojila je Prijedlog Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom, kojim će nezaposlene majke-porodilje primati novčanu podršku u iznosu od 398,40 maraka dvanaest mjeseci.

Kako navode iz Vlade HNK-a, tim zakonom koji podrazumijeva podršku kroz materijalna davanja, s ciljem pomaganja u podizanju, odgoju i zbrinjavanju djece, kao i njihovu osposobljavanju za samostalni život i rad, neuposlene majke-porodilje će, umjesto dosadanjih šest mjeseci, novčanu podršku u iznosu od 398,40 maraka primati dvanaest mjeseci.

Prema podacima iz ranijih godina, oko 1.200 majki-porodilja ostvarit će ovo pravo. Bitna izmjena koju sadržava ovaj zakon odnosi se i na ukidanje imovinskoga cenzusa koji više ne će biti uslov za ostvarivanje prava nego će pravo na naknadu ostvariti svaka majka-porodilja koja je je u Službi za zapošljavanje HNK-a evidentirana kao nezaposlena.

Vlada je Prijedlog uputila u hitnu skupštinsku proceduru, a njegove će odredbe, nakon usvajanja od strane Skupštine HNK-a, biti u primjeni od 1. oktobra 2022. godine. Podsjećamo, nakon što je Vlada KS odlučila svim porodiljama osigurati 1.000 KM 12 mjeseci nakon porođaja, nakon burnih reakcija sa federalnog, ali i kantonalnih nivoa gdje su na vlasti koalicije predvođene SDA-om i HDZ-om, ipak je uslijedila lančana reakcija. Pa je tako HNK samo jedan u nizu kantona koji je to pravo odlučio dati porodiljama na svom području.Nedavno je istu stvar uradio i Ze-Do kanton.

Nastavljajući pozitivnu praksu podrške mladima, Vlada je usvojila i Odluku o izvršenju Programa zapošljavanja stažista u 2022. godini u kantonalnim tijelima uprave, upravnim organizacijama i drugim službama i institucijama koje se finansiraju ili sufinansiraju iz Budžeta HNK-a. Tom odlukom Vlada će za još 150 mladih osoba omogućiti sticanje prvoga radnog iskustva, njihovo osposobljavanje za rad u struci kao i mogućnost polaganja stručnoga ispita, sve s ciljem poboljšanja njihove konkurentnost i integrisanja na tržište rada, navode iz Vlade HNK-a.

Istaknuta je činjenica da je Vlada HNK-a dosad na ovaj način omogućila da više od 1.000 mladih osoba odradi stažiranje.

Vlada je Ministarstvu za pitanja boraca dala saglasnost za potpisivanje Sporazuma o Projektu sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih boraca 2022. i Projektu sufinansiranja zapošljavanja djece ratnih vojnih invalida 2022. s Federalnim zavodom za zapošljavanje i Službom za zapošljavanje HNK-a. Finansijska sredstva potrebna za realiziranje toga sporazuma su 400.000 maraka i bit će osigurana na način da će Ministarstvo za pitanja boraca osigurati iznos od 250.000 maraka, a Federalni zavod za zapošljavanje putom Službe za zapošljavanje HNK-a preostalih 150.000 maraka.

Također, na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vlada je usvojila Odluku o proglašenju poljoprivrednih sajmova, manifestacija i izložbi od značaja za HNK u 2022. godini.

Usvojena je i Odluka o usvajanju Programa utroška novčanih sredstava u iznosu od 150.000 maraka za podršku sajmovima, manifestacijama i izložbama od značaja za HNK. Tom odlukom, u svim jedinicama lokalne samouprave podupire se manifestacije čijom je svrhom predstavljanje i promoviranje poljoprivrednih proizvođača i prerađivača s prostora HNK-a te stvaranje povoljnijega okružja i mogućnosti za razvitak i poticaj poljoprivrede kao osnovne grane privrede u HNK-u.

Vlada je usvojila Izvještaj o izvršenje Budžeta i Izvještaj o izvršenju Tekuće rezerve za razdoblje od 1. januara do 30. juna 2022. godine.

Tokom rasprave istaknuto je kako se sve proračunske obveze izvršava uredno i na vrijeme, što potvrđuje realno planiranje Proračuna za 2022. godinu. Također, Vlada je razmotrila i Izvještaja o radu Inspektorata Ministarstva privrede za isto razdoblje, stoji u saopćenju.