Globus

njemački kancelar

Scholz priznao da postoji dogovor sa Zelenskim, otkrio je i njegove detalje

05/02/2023

Njemački kancelar je izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina da Rusiji "opet prijete njemački tenkovi" ocijenio kao "dio niza nejasnih historijskih poređenja kojima Putin opravdava napad na Ukrajinu"

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je da postoji dogovor sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim da se oružje koje Zapad isporučuje koristi samo na teritoriji Ukrajine i da neće biti korišćeno za napade na teritoriju Rusije.

Scholz je, u intervjuu za Bild, na pitanje da li postoji dogovor sa predsjednikom Zelenskim da se oružje sa Zapada koristi samo na teritoriji Ukrajine i da njime neće biti napadana teritorija Rusije, odgovorio da “o tome postoji konsenzus”.

Njemački kancelar je izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina da Rusiji “opet prijete njemački tenkovi” ocijenio kao “dio niza nejasnih historijskih poređenja kojima Putin opravdava napad na Ukrajinu”.

Scholz je ocijenio, prenosi Tanjug, da Rusija vodi nemilosrdan rat protiv Ukrajine i da ništa ne može opravdati taj rat.

Govoreći o isporuci njemačkih tenkova Ukrajini, Scholz je rekao da je Njemačka pažljivo odmjeravala svaku isporuku oružja, tijesno je koordinirajući sa saveznicima, prije svega sa Amerikom.

Prema riječima njemačkog kancelara, takav zajednički pristup sprečava eskalaciju rata.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.