Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Scott Vučiću: Izjava iz Pentagona nije stav SAD-a

Kyle Scott

Veleposlanik SAD-a u Srbiji Kyle Scott obavijestio je danas srbijanskog premijera Aleksandra Vučića kako izjava glasnogovornika Pentagona od prije dva dana o uzrocima pogibije dvoje službenika srpskog veleposlanstva u Libiji ne odražava službeni stav američke administracije.

Kako prenosi Tanjug, veleposlanik Scott je kazao kako je izjava glasnogovornika Pentagona od prije dva dana bila bazirana na nepotpunim informacijama i kako ne odražava službeni stav američke administracije, koji će biti priopćen po završetku istrage. Američki veleposlanik je u razgovoru s Vučićem kazao kako je u tijeku analiza dokaza s mjesta napada u Sabrati i kako je izvješće s obdukcije važan faktor za istragu, ali da je za konačno zaključke potrebno vrijeme. Premijer Vučić i veleposlanik Scott su se složili kako je Srbiji i SAD-u zajednički cilj da se utvrdi potpuna istina o tragičnoj pogibiji Slađane Stanković i Jovice Stepića.

Srbijanski premijer je američkom veleposlaniku kazao kako je Vlada Srbije spremna da s američkom stranom razmjeni podatke do kojih je do sada došla, uključujući i nalaze obdukcije.

Tijekom susreta Vučić i veleposlanik Scott razmotrili su i druga regionalna i međunarodna pitanja. Konstatirali su potrebu nastavka dijaloga Beograda i Prištine, održavanja stabilnosti u regiji Zapadnog Balkana, kao i pronalaženja sveobuhvatnog rešenje za migrantsku krizu.

Inače, Pentagon je u četvrtak priopćio kako vjeruje da u zračnom udaru protiv Islamske države u Libiji prošli tjedan nije ubijeno dvoje otetih srpskih diplomata, već kako sumnja da je strance otela zasebna kriminalna skupina radi otkupnine, koja je ih je ubila, a zatim pokušala da se “izvuče za njihovu smrt “.

Pentagon ima nekoliko razloga za vjerovati kako Srbi nisu bili u kampu Islamske države kada je bombardiran, kazao je jedan službenik obrane koji je insistirao na anonimnosti. Glasnogovornik Pentagona je prethodno priopćio kako ne postoji ništa što ukazuje da je smrt Slađane Stanković i Jovice Stepića posljedica bombardiranja.