Globus

sve više žrtava

Sedam mrtvih u Italiji, strahuje se da će se opasni virus uskoro proširiti Evropom

25/02/2020

Tokom ponedjeljka u Italiji je trajala potraga za takozvanim "nultim pacijentom", osobom od koje je zaraza krenula

Sedam mrtvih i više od 200 zaraženih koronavirusom Italiju je tokom vikenda i početkom sedmice učinilo jednim od najvećih žarišta ovog virusa na svijetu.

Iako je prvi slučaj zabilježen tek krajem prošle sedmice, preko vikenda je situacija eskalirala, a broj zaraženih raste iz sata u sat. Zbog toga su italijanske vlasti uvele ozbiljne mjere. Još tokom vikenda blokirani su i zatvoreni brojni gradovi, zatvorene su brojne crkve, škole, fakulteti i kafići, a otkazan je i poznati karneval u Veneciji.

Na sjeveru zemlje zavladala je panika, a rezultat toga su navale na dućane čije su police ispražnjene. Tokom ponedjeljka u Italiji je trajala potraga za takozvanim “nultim pacijentom”, osobom od koje je zaraza krenula.

Sumnjalo se na jednog farmera sa sjevera zemlje, ali na kraju je ispalo da je on negativan na koronavirus tako da se zapravo ne zna kako se virus proširio po Italiji.

Tokom ponedjeljka stroge kontrole uvele su Hrvatska, Austrija i Slovenija.

Italijanski ljekar na odmoru u Španiji pozitivan na koronavirus

Italijanski ljekar koji je došao na odmor na Kanarska ostrva pozitivan je na koronavirus, saopćile su zdravstvene vlasti Španije.

On je stavljen u izolaciju i njegovi rezultati testa će biti poslati u Madrid na drugu analizu kao što se čini po španskim propisima u slučaju sumnje na koronavirus, prenosi Reuters.

Italijanski ljekar je treća osoba u Španiji pozitivna na virus, posle jednog Britanca na Majorki i Nijemca na Kanarskim ostrvima.

Epidemija u Kini

Istovremeno, virus se i dalje širi Kinom.

U kontinentalnoj Kini u ponedjeljak je bilo 508 novopotvrđenih slučajeva zaraženih koronavirusom, objavilo je u utorak Nacionalno povjerenstvo za zdravstvo te zemlje, prema 409 slučajeva dan ranije. To je dosad 77.658 ukupno potvrđenih slučajeva u kontinentalnoj Kini.

Broj umrlih u kontinentalnoj Kini dosegnuo je 2.663 osobe, što je više za 71 u odnosu na prethodni dan.

U Iranu još dvoje mrtvih

U Iranu su još dvije osobe preminule od posljedica novog koronavirusa, objavio je portal Eghtesaonline, čime je zvaničan broj žrtava povećan na 14.

U Islamskoj Republici Iran broj smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom je najveći izvan Kine, gdje se virus pojavio krajem prošle godine.

Iransko Ministarstvo zdravlja je jučer objavilo da je 61 osoba zaražena novim koronavirusom.

Prošle sedmice u srijedu potvrđena su prva dva smrtna slučaja od koronavirusa, u svetom šiitskom mjestu Qom.

Širom Irana, iz mjera predostrožnosti, otkazani su koncerti, zatvorene škole, univerziteti i sportske hale.

Poslanik iz Qoma, međutim, tvrdi da je u tom gradu u proteklih mjesec dana od koronavirusa umrlo 50 ljudi, prenosi Reuters.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.