Sedam novih ministara: Vučić predložio novi sastav Vlade Srbije

vucic vlada

Mandatar nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić, u skladu sa Ustavom, predao je danas predlog odluke o izboru Vlade predsjednici Narodne skupštine Srbije Maji Gojković, koja je sazvala sednicu Skupštine sa dnevnim redom – izbor nove Vlade za utorak u 14 sati , javlja Anadolu Agency.

Vučić je rekao kako je sedam novih ministara u Vladi te da će to iskustvo pomoći da garantuju rezultate uz dobar plan i program, koji će donijeti boljitak svim građanima Srbije.

„Vlada koju trebamo da izaberemo u danima pred nama treba da bude Vlada napretka, prosperiteta i upravo u skladu sa tim se ponašamo i u skladu sa tim smo odluke i donosili. Najbolji način da to uspijemo jeste da svježinu kombinujemo sa iskustvom, posvećenošću koju su neki već pokazali i siguran sam da će svi predloženi ministri dati sve od sebe u ispunjavanju tog cilja“, kazao je mandatar.

Upitan šta su izbori novo donijeli, s obzirom na to da će Vlada Srbije imati isti broj resora i većinu ministara iz prošle Vlade, Vučić je kazao: „Izbori su doneli mnogo toga novog. Doneli su mir i stabilnost Srbiji i danas ako pogledate stanje u regionu, Srbija je, da ne kažem jedina stabilna, ali je svakako najstabilnija, upravo zbog činjenice da smo imali izbore. Zato što prvo vama ne bih mogao da objasnim da mi imamo legitimitet.“

Na sutrašnjoj sednici Skupštine Srbije Vučić će izložiti ekspoze i usmeno izložiti sastav Vlade, nakon čega slijedi rasprava poslanika, a potom polaganje zakletve mandatara i članova nove Vlade.

„Krajem ove sedmice sa zadovoljstvom imaćemo novu Vladu Srbije za koju ćemo, uvjerena sam, dobiti veliku većinu u Parlamentu“, rekla je Gojković.

Nova Vlada Srbije imaće 18 ministara, od kojih su troje bez portfelja, Jadranku Joksimović, Slavicu Đukić Dejanović i Milana Krkobabića.

Dušan Vujović nastavit će da vodi Ministarstvo finansija, dok će Goran Knežević preuzeti Ministarstvo privrede. Branislav Nedimović biće ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, Nela Kuburović ministarka pravde, Ana Brnabić ministar državne uprave i lokalne samouprave, a Zoran Đorđević preuzima Ministarstvo odbrane. Aleksandar Antić zadržao je svoj resor rudarstva i energetike, novi ministar prosvete i nauke bit će Mladen Šarćević, dok će ministar zdravlja i dalje biti Zlatibor Lončar.

Aleksandar Vulin i Vanja Udovičić zadržat će svoja ministarstva, dok će na čelo Ministarstva za kulturu i informisanje doći Vladan Vukosavljević.

Ivica Dačić, predsjednik SPS-a, biće prvi potpredsjednik Vlade, a među potpredsjednicima su Nebojša Stefanović, Zorana Mihajlović i Rasim Ljajić, koji su zadržali i ministarstva koja su do sada vodili.