Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sedam zemalja pozvalo Rusiju da prestane s napadima na civile u Siriji

rusija sirija

Sjedinjene Američke Države, Turska, kao i grupa zapadnih i zemalja Zaliva upozorili su Rusiju da odmah prestane sa zračnim napadima na sirijsku opoziciju i civile.

“Izražavamo duboku zabrinutost u vezi sa ruskom vojnom akcijom u Siriji i posebno u vezi sa napadima ruskih zračnih snaga na Hamu, Homs i Idlib koji su rezultirali civilnim žrtvama i nisu ciljali položaje terorističke organizacije ISIS”, navodi se u zajedničkom saopćenju pomenute grupe zemalja.

Ove vojne akcije će proizvesti dalju eskalaciju i još više ekstremizma i radikalizacije, dodaje se u zajedničkoj izjavi.

“Pozivamo Rusku Federaciju da odmah prekine vatru na položaje sirijske opozicije i područja na kojima se nalaze civili i da se fokusira na borbu protiv ISIS-a”, navodi se u zajedničkoj izjavi sedam zemalja.

Izjava, koju su potpisali Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Katar, i Saudijska Arabija – zemlje koje učestvuju u međunarodnoj koaliciji za borbu protiv ISIS-a pod vodstvom SAD-a – objavljena je nakon prvih zračnih udara Rusije u Siriji.

Prema podacima Sirijske nacionalne koalicije, tokom ruskih napada poginulo je 36 civila među kojima petero djece.

Na područjima koja su se našla na meti ruskih aviona nije bilo pripadnika ISIS-a ili Al-Kaide, izjavio je lider Sirijske nacionalne koalicije Khaled Khoja, u srijedu u New Yorku.

Jučer je i Bijela kuća saopćila kako ruska vojska izvodi napade protiv sirijske opozicije.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov negirao je da njegova zemlja izvodi zračne napade čiji cilj nisu pozicije ISIS-a, dodavši kako Rusija napada samo one terorističke grupe koje su na meti međunarodne koalicije.