Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jean-Yves Le Drian

Šef francuske diplomatije upozorio da ukrajinski Mariupolj postaje “drugi Alep”

le drian fena (1)

Civilno stanovništvo je uništeno, patnja je užasna, kazao je Le Drian

Šef francuske diplomatije Jean-Yves Le Drian izjavio je da opkoljeni ukrajinski grad Mariupolj postaje “drugi Alep”, grad u Siriji koji je 2016. godine doživio masovno uništenje.

Sudjelujući na Doha Forumu, političkoj konferenciji u Kataru, Le Drian je poručio da bi ruska opsada ukrajinskih gradova trebala izazvati “kolektivnu krivnju”.

“Civilno stanovništvo je uništeno, patnja je užasna”, kazao je Le Drian.

Na pitanje slaže li se s opaskom američkog predsjednika Joea Bidena u Varšavi da ruski predsjednik Vladimir Putin “ne može ostati na vlasti”, rekao je samo da je diplomatija ostala francuski prioritet.

Le Drian je rekao da francuski predsjednik Emmanuel Macron pokušava spriječiti najgori scenarij u Ukrajini, kroz razgovore s ukrajinskim i ruskim predsjednikom.

“Prekid vatre ostaje najhitniji zadatak, kako bi strane mogle prijeći na problematične teme poput ukrajinskih sigurnosnih garancija i mogućeg neutralnog vojnog statusa”, kazao je.

Le Drian je rekao da je svijet “na prijelomnoj tački” dok se rat nastavlja spiralno, te je dodao da ukrajinska kriza utječe na sve.