Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ŠEST PISAMA

Šef libanskih carina: Vlada je bila upozorena na opasne hemikalije

New Project (62)

Dahler je kazao da su on i njegov prethodnik poslali ukupno šest pisama, ali da nikada nisu dobili odgovor

Čelnik libanskih carina izjavio je u četvrtak da je jedna od vodećih sigurnosnih agencija u zemlji izvjestila vladu u prošloj godini o opasnosti od eksplozivnih hemikalija koje se skladište u luci u Bejrutu.

Badri Daher izjavio je za Associated Press da je Državna sigurnost istraživala zalihe amonijum nitrata u prošloj godini. Kazao je da je istražni tim podnio izvještaj o opasnosti vladi, državnom tužiocu i drugim državnim institucijama.

Sigurnosni zvaničnici nisu bili odmah dostupni radi komentara.

On je potvrdio da je poslao pismo 2017. sucu u kome je upozorio na “opasnost da te materije tu ostaju, ugrožavajući sigurnost naših (lučkih) radnika” i zatražio je savjet od suca.

Dahler je kazao da su on i njegov prethodnik poslali ukupno šest pisama, ali da nikada nisu dobili odgovor.

A, dok odgovori ne stignu, pojavljuju se nove snimke na društvenim mrežama, na kojima su akteri stanovnici gladvnog grada Libana. Na jednoj koja se danas pojavila, vidi se troje djece i vjerovatno njihova majka ili dadilja, kako iznenađeno gledaju kroz prozor nakon prve eksplozije. U sljedećem trenutku, kada dolazi od druge ekplozije, detonacija izbija prozore njihovog stana i baca ih pravo na njih četvoro. Nakon toga čuje se vriska uplašene djece. Na svu sreću, sudeći prema reakciji nakon snimke, ni mališani, a ni žena na snimci nisu teže ozlijeđeni.