Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Field čestitao mladim kreatorima

Za osam pobjedničkih ideja Laboratorije mira 157.490 KM

LONACPRO (1)

Javni poziv za Laboratoriju mira bio je otvoren od 1. do 15. jula ove godine. Za to vrijeme, u Laboratoriju mira su pristigle 124 aplikacije.

Na online druženju u Zajednici za aktivizam i preduzetništvo ‘lonac.pro’ proglašene su pobjedničke ideje Laboratorije mira koju su 1. jula ove godine pokrenuli Fondacija Mozaik i Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Cilj Laboratorije mira je mladima širom Bosne i Hercegovine pružiti priliku za razvoj inovativnih ideja za mir u tri oblasti: kultura i umjetnost, mediji i IT te preduzetništvo i aktivizam.

Javni poziv za Laboratoriju mira bio je otvoren od 1. do 15. jula ove godine. Za to vrijeme, u Laboratoriju mira su pristigle 124 aplikacije. Nakon dva kruga selekcije Komisija je izabrala 20 timova koji su imali priliku intenzivno raditi sa timom od 17 mentorica i mentora. 19 timova je prezentovalo svoje ideje za finalni odabir Komisije.

Direktor Startup studija Fondacije Mozaik Dženan Šarić otkrio je ukupno osam pobjedničkih ideja mladih koje će se realizovati u narednih šest mjeseci uz mentorsku i finansijsku podršku.

Pobjedničke ideje su podržane fondom ukupne vrijednosti 157.490 KM, a uključuju nove dokumentarne i igrane filmove, edukativne sadržaje, IT aplikacije i društvene igre, radio emisiju te pokretanje poljoprivredne zadruge.

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Mathew Field čestitao je mladim kreatorima pobjedničkih ideja, te kazao da s nestrpljenjem čeka realizaciju, saopćeno je iz Fondacija Mozaik.