Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šef NATO-a upozorava Trumpa na posljedice raspada Alijanse

Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa na posljedice raspada Alijanse, prenosi britanski “Gardijan”.

Tokom izborne kampanje, Trump je NATO nazvao zastarjelom organizacijom i ukazivao je članicama na potrebu ispunjava obaveza prema Paktu – izdvajanje iz budžeta za odbranu, što je navelo mnoge na pomisao da je Trump skeptičan prema NATO konceptu kolektivne bezbjednosti.

– Nalazimo se pred najvećim izazovima za našu bezbjednost u čitavoj generaciji. Sada nije vrijeme da se dovodi u pitanje vrijednost partnerstva izmedu Evrope i Sjedinjenih Država – izjavio je Stoltenberg, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim riječima, za posljednjih nekoliko godina situacija s bezbjednošću se dramatično pogoršala zbog Rusije i nestabilnosti na Bliskom istoku i sjeveru Afrike.

Odgovor na ove izazove bio je jačanje kolektivne odbrane, najintenzivnije poslije Hladnog rata, i SAD su tu pokazale svoju privrženost zaštiti evropske bezbjednosti, rasporedivši novu naoružanu brigadu na istoku kontinenta, naglasio je Stoltenberg.

NATO je iskoristio član o samoodbrani (Član 5. Ustava organizacije o pomoći saveznicima u slučaju napada na jednu od članica Alijanse) samo jednom, podržavši SAD nakon terorističkog napada 11. septembra 2001. godine.

To nije bila samo simbolička podrška. NATO je preuzeo na sebe operaciju u Afganistanu, gdje je služilo na desetine hiljada vojnika.

Više hiljada je platilo najveću cijenu u operaciji koja je postala direktan odgovor na napad na SAD, podsjetio je generalni sekretar NATO-a.

Na današnji dan, udio SAD u rashodima Alijanse za odbranu čini skoro 70 posto i njihovi pozivi na pravičniju raspodjelu tereta imaju osnove, dodao je Stoltenberg.