Globus

Antonio Guterres

Šef UN-a upozorava: Sami kopamo svoje grobove!

01/11/2021
Foto: Twitter

- Vrijeme je da se kaže dosta - rekao je generalni sekretar UN-a svjetskim čelnicima okupljenim u škotskom gradu Glasgowu na konferenciji

Samit COP26 o klimi mora donijeti odluke i djelovati kako bi “spasio čovječanstvo” i zaštitio planetu, rekao je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres na ceremoniji otvaranja Konferencije UN-a o klimatskim promjenama u ponedjeljak.

– Vrijeme je da se kaže dosta – rekao je generalni sekretar UN-a svjetskim čelnicima okupljenim u škotskom gradu Glasgowu na konferenciji, javlja Deutsche Welle (DW).

– Dosta je brutaliziranja biološke raznovrsnosti. Dosta je ubijanja sebe ugljikom. Dosta je bilo tretiranja prirode kao otpada. Dosta je bilo paljenja i bušenja i dubljeg rudarenja. Kopamo sami sebi grobove – rekao je Guterres.

Pozvao je bogate nacije da ispune svoja obećanja o osiguravanju 100 milijardi dolara godišnje za finansiranje klimatskih promjena za siromašnije zemlje.

Također je pozvao svjetske čelnike da učine više na zaštiti ranjivih zajednica, dodajući da je gotovo četiri milijarde ljudi pretrpjelo katastrofe povezane s klimom tokom posljednjeg desetljeća.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.