Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šefovi diplomatija Rusije i SAD-a nastavljaju pregovore o Siriji u Lausanni

lavrov_kerry

Američki državni sekretar John Kerry i njegov ruski kolega Sergej Lavrov sastat će se u subotu u Švicarskoj na novom krugu diplomatskih razgovora o Siriji.

Ionako hladni odnosi dvije sile dodatno su se pogoršali u ovom mjesecu kada je Washington objavio da prekida bilateralne razgovore s Moskvom o Siriji, optzužujući Kremlj da ne uspijeva da zaustavi krvoproliće.

Očekuje se da razgovorima u hotelu Beau-Rivage Palace također učestvuju predstavnici regionalnih sila koje imaju uticaj na sirijski petogodišnji rat, kao što su Iran, Saudijska Arabija i Turska.

U središtu razgovora je novo primirje u Aleppu u sjevernoj Siriji i isporuka humanitarne pomoći civilima u gradu, saopćio je u ovoj sedmici američki State Department.

SAD, koje su prekinule saradnju zbog ruskog kontinuiranog bombardovanja Aleppa, naglasile su da je sastanak dio širih razgovora s nekoliko zemalja zabrinutih situacijom u Siriji.

Kerry “sigurno želi da bude dio takvog formata i da nastavi rasprave o diplomatskom rješenju – izjavio je portparol State Departmenta John Kirby u Washingtonu.

– Kako će Rusi reagovati, da li su voljni za diplomatiju ili ne, to je zaista na njima. Očekivanja sekretara su da su učesnici skupa svjesno i iskreno rade na prekidu neprijateljstava – izjavio je Kirby.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova sugeriralo je da će sastanak imati širi fokus kako bi “razmotrio moguće dodatne korake ka stvaranju uslova za rješenje sirijske krize”.

Rusija tvrdi da njeni zračni udari u Aleppu imaju za cilj militantne grupe, među kojima i borce u saveznišztvu s al-Qaidom, koji drže dijelove grada. SAD i njihovi zapadni saveznici pozivaju, ipak, na okončanje zračnih udara zbog civilnih žrtava.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad izjavio je u intervjuu objavljenom u petak za ruske novine Komsomolskaja Pravda da njegova vojska, koja uživa snažnu podršku Rusije, svojom pobjedom pruža mogućnost za potiskivanje grupa ka Turskoj, “odakle su i došli”, prenosi dpa.