Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Putna mreža u RS-u među najlošijim u Evropi

autoput_banja_luka_gradiska

Trenutno stanje putne mreže u Republici Srpskoj (RS) nije zadovoljavajuće, i među najlošijim je u Evropi.

Da bi se kvalitet javnih puteva što više približio onom u zemljama u okruženju, potrebno je unaprijediti samo upravljanje postojećim javnim putevima, ali i gradnjom novih.

-Osnovni preduslov da bi se ovo ostvarilo jeste strateško planiranje, i njegovo dosljedno sprovođenje – navedeno je u Prijedlogu strategije razvoja javnih puteva u RS za period 2016 – 2025. godina, koju će naredne sedmice razmatrati poslanici entitetskog parlamenta.

Sadašnja ukupna putna mreža (bez lokalnih i pristupnih puteva) u RS-u iznosi 4.132,25 km, od čega je 3.541,46 km ili 86,48 posto sa savremenim kolovozom (asfaltom), i 558,79 km sa tucaničko-šljunčanim zastorom, odnosno 13,52 posto od ukupne dužine mreže.

Učešće dionica puteva sa širinom kolovoza do pet metara iznosi 26 posto. Na čak 41,5 posto dionica postoji nagib veći od šest posto, a na 14 dionica je nagib veći i od 10 posto.

Nedovoljne širine kolovoza, veliki nagibi, oštri radijusi, masovna izgradnja u putnom i zaštitnom pojasu i relativno loše stanje kolovoznih konstrukcija doprinose da su operativne brzine oko 50 km/sat, a nivo usluge C, D, pa čak i E , što ima za posljedicu ogromne saobraćajne troškove i veliki broj saobraćajnih nezgoda.

Godišnje u RS-u pogine oko 160 osoba, a 3.200 biva povrijeđeno, što znači da je stopa smrtnosti, sa više od deset smrtno stradalih osoba na 100.000 stanovnika, oko tri puta veća nego u zemljama Zapadne Evrope.

Kada se u obzir uzmu još i troškovi liječenja, materijalna šteta, sudske i administrativne procedure, gubitak produktivnosti, procjena je da ekonomija RS ovim gubi više od 174.000.000 KM godišnje.

-Sigurnost saobraćaja na putevima u RS-u nije na zadovoljavajućem nivou, a poboljšanje tog segmenta morao da bude jedan od glavnih zadataka u budućnosti –stoji u predloženoj strategiji.

Putnu mrežu u RS čini autoput Gradiška – Banja Luka, dužine 32 km, magistralni putevi ukupne dužine 1.767,88 km, regionalni putevi ukupne dužine 2.104,83 km i lokalni putevi ukupne dužine oko 6.030 km i spada među slabije razvijene mreže u Evropi.

Pokazatelj za ovo je gustina mreže (0,468 km/km2, što je do četiri puta manje nego u zemljama Zapadne Evrope), kao i tehničke karakteristike, elementi trase, poprečnog i podužnog profila…