Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD

Senat oslobodio Trumpa optužbi za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa

donald_trump

Ovakvim ishodom glasanja u Senatu Trump je izbjegao da postane prvi američki predsjednik u istoriji koji je opozvan

Senat Sjedinjenih Američkih Država glasao je sa 52 naprema 48 za oslobađanje predsjednika Donalda Trumpa od optužbi za zloupotrebu položaja. Potom su senatori oslobodili američkog predsjednika i optužbi za opstrukciju Kongresa sa 53 naprema 47.

Ovakvim ishodom glasanja u Senatu Trump je izbjegao da postane prvi američki predsjednik u istoriji koji je opozvan.

U Senatu SAD-a je 21. januara počelo prvo ročište na suđenju u vezi s opozivom američkog predsjednika Donalda Trumpa. Suđenje protiv Trumpa u Senatu formalno je počelo 16. januara, kada su senatori i vrhovni sudija položili zakletvu prije nastavka suđenja kojim je Trump postao treći predsjednik u historiji SAD-a kojem se u Senatu sudi za zloupotrebu položaja.

Suđenje za opoziv Trumpa u Senatu uživo su prenosile brojne američke i svjetske TV stanice.

Predstavnički dom američkog Kongresa sredinom decembra prošle godine je izglasao opoziv Trumpa, međutim da bi američki predsjednik bio smijenjen, bilo je potrebno provođenje suđenja u Senatu. Glasanju u Predstavničkom domu, nad kojim kontrolu imaju demokrate, prethodila je tromjesečna istraga optužbi o tome da je Trump vršio pritisak na Ukrajinu da istraži njegove političke rivale i uskratio američku sigurnosnu pomoć i sastanak u Bijeloj kući. Istraga je dovela do optužbi po dva osnova – za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa.

Procedura opoziva američkog predsjednika pokrenuta je samo dva puta otkako je donesen Ustav SAD-a. Predsjednici Andrew Johnson (1868.) i Bill Clinton (1998.) oslobođeni su optužbi u Senatu, dok je Richard Nixson (1974.) odstupio s dužnosti prije nego što je opozvan. Trump je treći američki predsjednik koji se suočava s procedurom opoziva u Senatu.