Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD

Senat potvrdio Antonyja Blinkena za novog američkog državnog sekretara

Senatori su glasali 78 “za” naprema 22 “ne” da se Blinken, dugogodišnji Bidenov saradnik, odobri za 71. državnog sekretara države, naslijedivši Mikea Pompea

Američki Senat potvrdio je 26. januara Antonyja Blinkena za novog državnog sekretara na prijedlog predsjednika Joea Bidena, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Njegova obaveza će biti da preokrene doktrinu administracije donedavnog predsjednika Donalda Trumpa “America First” (Amerika na prvom mjestu) koja je oslabila međunarodne saveze, ocjenjuje AP.

Senatori su glasali 78 “za” naprema 22 “ne” da se Blinken, dugogodišnji Bidenov saradnik, odobri za 71. državnog sekretara države, naslijedivši Mikea Pompea.

Blinken (58) bio je zamjenik državnog sekretara i zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost za vrijeme administracije Baracka Obame.

Obećao je da će biti vodeća snaga u nastojanjima nove administracije za preoblikovanje odnosa SAD-a sa ostatkom svijeta nakon četiri godine u kojima je predsjednik Donald Trump dovodio u pitanje dugogodišnje saveze.

Očekuje se da će 27. januara započeti posao nakon što položi zakletvu, navode zvaničnici State Departmenta, prenosi AP.

“Američko rukovodstvo i dalje je važno”, rekao je Blinken senatskom Odboru za vanjske odnose na saslušanju 19. januara.

“Stvarnost je takva – svijet se jednostavno ne zna sam organizovati. Kad nismo uključeni, kada ne vodimo, vjerovatno će se dogoditi jedna od dvije stvari. Ili neka druga država će pokušati zauzeti naše mjesto, ali ne na način koji će vjerovatno unaprijediti naše interese i vrijednosti, ili možda jednako loše i onda imate haos”, rekao je Blinken.

Obećao je da će se Bidenova administracija približiti svijetu i s poniznošću i s povjerenjem, dodavši da “imamo mnogo posla kod kuće kako bismo poboljšali svoj položaj u inostranstvu.”