Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Senat potvrdio, prvi put na čelo američke CIA-e imenovana žena

haspel

Američki Senat potvrdio je u četvrtak Ginu Haspel za direktoricu Centralne obavještajne agencije CIA-e, okončavši tešku borbu za njenu potvrdu fokusiranu na njenu povezanost sa CIA-inim okrutnim metodama ispitivanja zatvorenika.

Haspel, koja će biti prva žena na čelu CIA-e, 33-godišnja je veteranka te agencije i trenutno njena v.d. direktorica.

Potvrđena je s 51 glasom za i 43 protiv, a za potvrdu je trebala obična većina od 100 senatora.

Podsjećamo, Odbor američkog Senata odobrio je u srijedu imenovanje Gine Haspel koju je Donald Trump izabrao na dužnost direktora CIA-e, uprkos njenoj spornoj ulozi u programima mučenja.

Haspel (61) koja je 33 godine radila u američkoj obavještajnoj agenciji, “najkvalificiranija je osoba koju je predsjednik mogao izabrati na čelno mjesto CIA-e i najprikladnija kandidatkinja u istoriji agencije”, rekao je u saopćenju predsjednik obavještajnog senatskog odbora Richard Burr.

CIA se više neće služiti tehnikama nasilnog ispitivanja uvedenima nakon 11. septembra koje se smatraju mučenjem, čak ni ako to naredi predsjednik, garantovala je u 9. maja u Kongresu Gina Haspel.

“Bezrezervno vam garantujem da pod mojim vodstvom CIA neće ponovo primjenjivati program ispitivanja i zatvaranja pod pritiskom”, rekla je Haspel tada pred senatskim odborom.

Tokom tih ispitivanja primjenjivane su simulacije utapanja (‘waterboarding’), a riječ je o tehnici koja je prema vojnoj doktrini nezakonita, ali su je dopustile najviše pravosudne instance i tadašnji predsjednik George W. Bush.

Nasilne metode ispitivanja zabranio je Bushov nasljednik Barack Obama.