Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Haiti

Senator počeo pucati ispred parlamenta, upucao dvije osobe (VIDEO)

pucnjava

Senator je izjavio kako je koristio vatreno oružje jer se branio od demonstranata i jer su mu prijetili “naoružani pojedinci”

Senator s Haitija otvorio je vatru tokom jučerašnjeg prosvjeda koji se održavao ispred zgrade parlamenta. Ranio je dvije osobe, uključujući fotografa Associated Pressa, javlja BBC.

Jean Marie Ralph Fethiere počeo je pucati dok je napuštao vozilo ispred zgrade parlamenta u glavnom gradu Port-au-Princeu. Pritom je pogodio Cheryja Dieu-Nalija, fotografa Associated Pressa. U incidentu je ranjen i zaštitar Leon Leblanc.

Dieu-Nalio, koji je nosio oznaku “Press”, zadobio je i udarac u lice. Sada se nalazi u bolnici i oporavlja se. Nije poznato u kakvom je zdravstvenom stanju zaštitar Leblanc.

Senator je izjavio kako je koristio vatreno oružje jer se branio od demonstranata i jer su mu prijetili “naoružani pojedinci”.

“Napale su me nasilne militantne grupe pa sam se branio. Imam pravo na samoodbranu”, rekao je Jean Marie Ralph Fethiere za lokalni radio Mega.

Prosvjednici su se okupili ispred zgrade parlamenta kako bi protestirali zbog ekonomske i političke krize. Naime, građani Haitija već su neko vrijeme osuđeni na nedostatak goriva. Bore se i s rastućom inflacijom i korupcijom u vladi.