Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Serge Brammertz se u Haag vraća bez Vojislava Šešelja

vojislav_seselj

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz otputovat će nakon redovne posjete Beogradu bez haškog optuženika Vojislava Šešelja, javili su beogradski mediji, dodajući da bi se Šešelj ipak mogao vratiti u Den Haag u najkraćem mogućem roku.

Kako je potvrđeno u srbijanskom ministarstvu pravosuđa, iz Den Haaga je jučer stigao dopis kojim se traži povratak vođe Srpske radikalne stranke (SRS), ali mediji ne javljaju nikakve druge pojedinosti o tom dopisu.

Navodno bi se haški optuženik trebao vratiti 26. maja, ili u “najkraćem razdoblju nakon toga”.

Šešelj je već ranije nekoliko puta izjavio da se neće dragovoljno predati ICTY-u “ali da neće ni bježati”.

Glavni tužitelj ICTY-a, koji boravi u dvodnevnom posjetu Beogradu uoči podnošenja redovitog izvješća Vijeću sigurnosti UN-a o suradnji Srbije s Haškim tribunalom razgovarao je tijekom dana s najvišim državnim dužnosnicima i pohvalio rad službi za otkrivanje ratnih zločina MUP-a Srbije.

Brammertz je razgovarao s premijerom Aleksandrom Vučićem, tužiteljem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem te ministrom unutarnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

Šešelja, optuženog za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991.-93., prvostupanjsko je vijeće na privremenu slobodu pustilo krajem prošle godine iz humanitarnih razloga, radi liječenja.

Žalbeno vijeće je 30. marta naložilo prvostupanjskom vijeću ICTY-ja da opozove odluku o njegovu privremenom oslobođenju zato što je izjavom da se neće dragovoljno vratiti u Tribunal prekršio jedan od dva temeljna uvjeta za ostanak na privremenoj slobodi.

Šešelj je u pritvoru Tribunala bio od 24. veljače 2003. kada se dragovoljno predao. Suđenje mu je započelo 2007., a izricanje presude je bilo zakazano za listopad 2013., ali je odgođeno zbog izuzeća suca.

Vojislav Šešelj se 12. studenog 2014., nakon gotovo 12 godina vratio u Srbiju, nakon što je pušten na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja. On je po dolasku u Beograd izjavio da ne bježi ali i da se neće dragovoljno vraćati u Den Haag.