“Bit će koncert u Indoneziji”: Teroristi u Jakarti imitirali napade iz Pariza (FOTO)

jakarta2

Indonezijska policija je saopćila da je situacija u Jakarti nakon jutrošnjih terorističkih napada stavljena pod kontrolu, a da je u tim napadima poginulo sedam osoba i to dva civila i pet terorista, javlja Anadolu Agency (AA).

Portparol policije Muhamed Iqbal je saopćio da je policija uspostavila kontrolu u ulici Thamrin i okolici tržnog centra Sarinah u Jakarti nakon što je svih pet terorista “neutralizirano“. Riječ je o samom centru Jakarte u kojem se nalazi nekoliko ambasada.

Ranije je saopćeno da je najmanje sedam osoba poginulo u nizu eksplozija koje su jutros potresle prometni trgovački centar u Jakarti.

Portparol policije u Jakarti Muhamed Iqbal je saopćio da su među sedam žrtava bila tri civila i četverica terorista, od kojih je najmanje jedan strani državljanin.

Napad se desio u blizini trgovačkog centra Sariah i zgrade pozorišta koja se nalazi u njegovoj blizini, a lokalni izvori javljaju da je u napad najvjerovatnije bio uključen i jedan bombaš samoubica.

Popularni kvart u Jakarti jutros su potresle najmanje četiri jake eksplozije, a zatim su se čuli i pucnji oružja.

Policija je opkolila zgradu u koju je pobjegao jedan od napadača, a u razmjeni vatre ranjena su najmanje dva policajca.

Iz policije je također, saopćeno da napadači još nisu identificirani, ali da je neposredno prije eksplozija teroristička organizacija ISIS objavila prijetnju da će se u Indoneziji održati “koncert“, termin koji koriste za višestruke bombaške napade.

Policija je, također, rekla kako su teroristi imitirali napade u Parizu.

Indonezijski predsjednik Joko Widodo je osudio ove napade i kazao da je sigurnosnim institucijama naredio da uhvate odgovorne.

Indonezija je i ranije bila poprište terorističkih napada radikalnih grupa. Jedan od najtragičnijih bio je onaj iz 2002. godine kada su u Baliju ubijene 202 osobe.

Krajem prošle godine indonezijska policija je uhapsila više od 20 osoba osumnjičenih za povezanost sa ISIS-om.