Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šešelj: Neću se dobrovoljno vratiti u Hag

vojislav_seselj

Povodom odluke Haškog tribunala da se do 26. maja, u protvorsku jedinicu Scheveningena mora vratiti iz Srbije, gdje je pušten na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja, haški optuženik Vojislav Šešelj rekao je za Anadolu Agency (AA) da ga ta odluka “ne interesuje”.

“Mene ta odluka ne interesuje. Ja sam prije šest mjeseci saopštio da se dobrovoljno neću vratiti, a neću ni bježati. Prema tome, ako me sadašnja vlast uhapsi, ako me odnesu na aerodrom, to je druga stvar“, rekao je Šešelj.

Upitan šta očekuje da će Vlada Srbije učiniti sada, Šešelj je rekao da “uopšte ne razmišlja o tome“ te da sprema Kongres Srpske radikalne stranke, čiji je predsjednik, a koji je zakazan za 30. maj.

S obzirom da zvanično rješenje iz Haškog tribunala sa zahtjevom o njegovom povratku još uvijek nije stiglo vlastima Srbije, a da procedura pred sudom u vezi sa tim traje 14 dana, Šešelj je prokomentarisao očekivanja da do utorka bude vraćen u pritvor:

“Kao da se oni, pa, drže prava i zakona. Nikada to njih nije interesovalo. Haški tribunal je jedna monstruozna tvorevina globalizma kao novog svjetskog totalitarnog poretka i od njega se ne može očekivati da zastupaju pravo i pravdu, nego golo nasilje i antisrpsku politiku, naravno“, rekao je Šešelj.

Na pitanje da li će nastavljati sa liječenjem u slučaju povratka, Šešelj je rekao da tamo “sigurno neće nastavljati”.

“Tamo neću nastavljati zato što su me tamo maltretirali, šikanirali, izolovali od ostalih robijaša nakon prve hemioterapije i ja to više neću da prihvatim“, naglasio je Šešelj.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju optužio je u januaru 2003. godine Vojislava Šešelja da je podsticao zločine protiv čovječnosti i za kršenje zakona i običaja ratovanja na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine.

Optužen je da je “govorima i izjavama doprinjeo da se kod izvršilaca stvori odluka da počine navedene zločine“. Dobrovoljno se predao Tribunalu 24. februara 2003, godine, gdje je u pritvoru četiri i po godine čekao početak suđenja, do novembra 2007.

Odlukom Sudskog vijeća Haškog tribunala 6. novembra 2014. godine, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, Vojislav Šešelj koji boluje od kancera debelog crijeva, pušten je na privremenu slobodu do izricanja presude, kako je navedeno, iz humanitarnih razloga.