Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čavara bi rađe u zgradu s blindiranim staklima nego u kancelariji u Alipašinoj ulici

Untitled-2

Iako je Vlada Federacije krajem ljeta prošle godine donijela odluku da uredi predsjednika i potpredsjednika budu u zgradi Privredne banke Sarajevo u Alipašinoj ulici, Marinko Čavara, Milan Dunović i Melika Mahmutbegović još rade u zgradi Predsjedništva BiH.

U odluci je navedeno da će od PBS-a biti zakupljeno 1.300 metra kvadratnih po cijeni od 21.000 KM mjesečno.

Prema odluci Predsjedništva BiH, predsjednik i dva potpredsjednika Federacije morali su iseliti iz njegove zgrade u Titovoj ulici do kraja prošle godine. Zbog iznenadnih komplikacija s preseljenjem u zgradu Privredne banke, Predsjedništvo države naknadno je dopustilo da predsjednik i potpredsjednici Federacije ostanu u zgradi Predsjedništva BiH, ali najkasnije do zadnjeg dana ove godine.

Međutim, predsjednik Federacije Marinko Čavara nezadovoljan je rješenjem po kojem bi njegov ured bio u zgradi Privredne banke Sarajevo jer smatra da je prostor neuvjetan i da nema dovoljno parking mjesta.

Prema posljednjim informacijama, on je odlučan u namjeri da Vlada Fadila Novalića poništi odluku Vlade Nermina Nikšića – zahtijeva da njegov ured bude smješten u zgradi u Alipašinoj ulici u kojoj je do 2010. godine bilo sjedište Ambasade SAD u BiH.

Cijeli taj ogromni kompleks je u odličnom stanju i opasan je visokim betonskim zidom. Amerikanci su u potpunosti rekonstruirali zgradu i na sve prozore, odnosno sve vanjske otvore ugradili su blindirana stakla.

Međutim potpredsjednici Federacije Melika Mahmutbegović i Milan Dunović usprotivili su se Čavarinom planu i namjeri smatrajući da je preseljenje u tu zgradu i kompleks nepotrebno i da njima i njihovim uredima uopće ne treba tako veliki prostor, pored ostalog i zato što bi za održavanje trebao ogroman novac.