Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šešelj se mora vratiti u Haag: Neću se dobrovoljno predati

seselj-break

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je danas da je Žalbeno vijeće haškog Tribunala donijelo odluku da se on vrati u Hag do 26. maja i naglasio da se neće dobrovoljno predati.

“Izdali su nalog Vladi Srbije da me isporuči do 26. maja, ali ja taj nalog još pismeno nisam dobio. Ja se dobrovoljno neću predati, ali neću ni bježati”, rekao je Šešelj za Agenciju Beta.

Šešelj je dodao da zakon propisuje da se mora pokrenuti sudski postupak pred domaćim sudovima koji traje 14 dana, da bi se odlučilo o njegovom izručenju.

“Šta će dalje biti i kako će se odvijati situacija, ja to ne znam, to morate da pitate premijera Vučića i predsjdnika Nikolića”, rekao je Šešelj.

Žalbeno vijeće Tribunala pozvalo je 22. aprila Šešelja da se u roku od tri dana izjasni o zahtjevu Tužilaštva da se hitno primijeni odluka tog Vijeća da se vrati u Hag.

Apelaciono vijeće je 30. marta naložilo prvostepenom vijeću Tribunala koje je sudilo Šešelju, da “smjesta” opozove odluku o njegovom privremenom oslobađanju zato što je Šešelj izjavom da se neće dobrovoljno vratiti u Tribunal, prekršio jedan od dva osnovna uslova za ostanak na privremenoj slobodi.

Raspravno vijeće predsjedavajućeg Žan-Kloda Antonetija nije, međutim, postupilo po nalogu Apelacionog vijeća, već je, 10. aprila od ljekarskog tima koji Šešelja liječi u Srbiji, zatražilo dokumentaciju o njegovom zdravstvenom stanju.

Kako je zatim saopštio sekretarijat Tribunala, Šešelj je odbio da tu dokumentaciju dostavi sudu.
Glavni tužilac Serž Bramerc potom je Apelacionom vijeću uputio hitan zahtjev da smjesta ponovo naredi Pretresnom vijeću da Šešelju naloži da se vrati u pritvor u Sheveningenu.

Šešelja, optuženog za zločine nad Hrvatima i Bošnjaka u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-1993, prvostepeno vijeće je na privremenu slobodu pustilo 12. novembra prošle godine iz humanitarnih razloga, radi liječenja od tumora debelog crijeva, koji je, po nalazima ljekara, metastazirao na jetri.
Šešelj je u pritvoru Tribunala bio od 24. marta 2003. kada se dobrovoljno predao.

Suđenje mu je počelo 2007, a izricanje presude je bilo zakazano za oktobar 2013, ali je odloženo zbog izuzeća sudije.