Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Shinzo Abe ponovo izabran za premijera Japana

Shinzo_Abe_izbor_Xinhua

Shinzo Abe u srijedu je ponovo izabran za japanskog premijera nakon što je njegov vladajući blok prije deset dana zabilježio veliku izbornu pobjedu. Njegov ponovni izbor dolazi nekoliko dana uoči posjete Japanu američkog predsjednika Donalda Trumpa, a kojom bi prema očekivanjima trebalo dominirati pitanje Sjeverne Koreje.

Abe (63) dužnost premijera preuzeo je u decembru 2012. obećavajući oživljavanje ekonomije i jačanje odbrane zemlje.

Koalicija predvođena njegovom liberalno-demokratskom strankom zadržala je dvotrećinsku većinu u donjem domu parlamenta na izborima održanima 22. oktobra dajući novi zamah njegovim nastojanjima da izmijeni poslijeratni pacifistički ustav zemlje.

Očekuje se da će Abe zadržati dosadašnje ministre u novoj vladi i dati im zadatak izrade novog budžeta s naglaskom na skrb za djecu i jačanje produktivnosti.

U telefonskom razgovoru u ponedjeljak Abe i Trump saglasili su se da će zajedno raditi na koracima kojima bi se odgovorilo na razvoj nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji.

Trump je kazao Abeu “kako iščekuje posjet Japanu” 5. novembra dodajući da su Japan i Amerika “sto posto zajedno” i da “nema nikakvog prostora za sumnje u američko-japanski savez”, kazao je predstavnik japanske vlade Yasutoshi Nishimura novinarima.