Silovane žene u UAE-a završavaju u zatvorima

muslim-girl-crying-10

Silovane žene u Ujedinjenim Arapskim Emiratima /UAE/ završavaju u zatvorima zbog “prevare”, odnosno vanbračne veze?!

Njima se sudi jer su “imale polne odnose van braka”, a to je strogo zabranjeno prema zakonu ove zemlje – piše Guardian.

Zapadne televizijske mreže objavljuju snimke, napravljene u tajnosti, koje prikazuju okovane trudne žene kako ulaze u sudnicu gdje dobijaju čak i višegodišnje zatvorske kazne.

[yuzo_related]

Pošto vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata nisu pojasnile šta misle pod pojmom “nepristojnost”, sudije mogu da koriste tradiciju i šerijatske zakone i da im sude za “ilegalne seksualne aktivnosti”.

Poznati su slučajeva kada su u zatvoru završavale i strane državljanke. Ipak, broj domicilnih žena koje budu optužene za ove “zločine” puno je veći, ali rijetko koji dospije u javnost.

Prema istraživačima Amnesty Internetionala, situacija je očajna. Žrtve optužuju da su se upustile u ilegalne seksualne odnose, a silovanja, u isto vrijeme, ostaju neistražena.

Rigorozni kalifatski sistem Ujedinjenih Arapskih Emirata nalaže da strani radnici, koji čine većinu populacije, moraju imati svog sponzora koji im je najčešće poslodavac.

Oni mogu da rade samo za njega i ne smiju napustiti zemlju bez njegovog dopuštenja. Iako je to zabranjeno, pasoši se oduzimaju brojnim doseljenicima pa ljudi nemaju nikakva prava ni mogućnost da odu samovoljno iz zemlje.

Brojne žene, tako, moraju živjeti pod istim krovom sa silovateljeima.

Organizacije za ljudska prava upozoravaju da su ovakve odredbe protivne ljudskim pravima, a slični zakoni postoje i u drugim arapskim državama.