Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nezvanični rezultati

Sin filipinskog diktatora Marcosa vodi na izborima

filipini zastava fena (1)

Marcosov portparol Vic Rodriguez rekao je da Bongbong, kako je Marcos u narodu poznat, još nije spreman da priča o pobjedi

Ferdinand Marcos mlađi uvjerljivo vodi na predsjedničkim izborima na Filipinima u ponedjeljak, nakon što je nezvanični zbroj od dvije trećine glasova pokazao da sin ozloglašenog pokojnog diktatora ima puno veći broj glasova od svog najbližeg rivala.

Ogromno vođstvo povećava šanse za nekada nezamisliv povratak na vlast porodice Marcos, 36 godina nakon svrgavanja njenog patrijarha u revoluciji i ponižavajućeg povlačenja njegove porodice u izgnanstvo.

Marcos mlađi je imao 21,7 miliona glasova, što je više nego dvostruko više od 10,3 miliona glasova za Leniju Robreda, potpredsjednicu, sa 66,1 posto broja prebrojanih glasačkih listića sa pravom glasa, prema nezvaničnim podacima Izborne komisije (COMELEC), prenosi Reuters.

Marcosov portparol Vic Rodriguez rekao je da Bongbong, kako je Marcos u narodu poznat, još nije spreman da priča o pobjedi.

Marcos je bio guverner, kongresmen i senator, njegova sestra Imee je trenutno senator, a majka Imelda, uticajni posrednik i udovica pokojnog diktatora, bila je četiri mandata u Predstavničkom domu.

Marcos, 64, nije predstavio pravu političku platformu, ali se očekuje da će njegovo predsjedništvo osigurati kontinuitet nakon odlazećeg lidera Rodriga Dutertea, čiji se nemilosrdni, moćni pristup pokazao popularnim i pomogao mu da brzo konsoliduje vlast.