Sirijac opisao put strave i užasa: Ako im se ne svidiš, otmu te i strijeljaju!

sirija izbjeglice

Četvero braće napustilo je Damask prije 22 dana i od tada lutaju Evropom. Ekipa 24sata.hr pomogla im je da se smjeste u voz za Sloveniju, a oni su im pričali o svom životnom proputovanju.

– Naša ‘pustolovina’ je počela vožnjom u gumenom čamcu sa 65 ljudi. Bio je to najstrašniji dio puta. Borba za život trajala je sedam sati. Nažalost, nismo svi dobili tu bitku. Preminula je gospođa (70) od iscrpljenosti – priča najstariji brat Sam (35) ne skidajući sunčane naočale i šiltericu s glave.

Braću su sreli ispred hotela Porin u Zagrebu, gdje su bili privremeno smješteni s još 500 izbjeglica.

– Isprva smo bili samo nas četiri brata, a jučer smo upoznali ove žene s djecom, koje se teško snalaze, pa smo im rekli da mogu s nama – priča Sam. Put ih je od Turske vodio preko Grčke, Makedonije, Srbije do Hrvatske. Cilj im je domoći se Austrije i odande krenuti za Švedsku.

– Čuli smo da su ondje dobre plate i da se pristojno živi – kaže Sam.

Od Mađarske su odustali vidjevši sukobe na televiziji. Do sada su potrošili više hiljada dolara. Taksist kojem su platili da ih odveze u Šid izbacio ih je usred polja i rekao da nastave ravno te će doći do željene destinacije.

– Pješačili smo kilometrima i naišli na policajca Josipa – smije se Sam, ističući kako ga je policajac oduševio susretljivošću.

– Bili smo prvi koji su zapravo kročili u Hrvatsku, a Josip nam je zaželio dobrodošlicu. Ako ga znate, pozdravite ga u naše ime – priča Sam očito misleći da je Hrvatska manja nego što jest. Domogli su se Tovarnika te vozom došli do Zagreba. Na putu od hotela Porin do željezničke stanice pitali su ih znaju li išta o Hrvatskoj pa se mlađi brat Adam opustio:

– Kako ne? Pa imao sam djevojku ovdje! Ispričao je da je upoznao na Facebooku.

– Bila je to ljubav na daljinu, ali nećemo je tražiti. Zahvaljujući njoj, znam puno o vašoj zemlji. Zagreb je sličan Damasku, lijep je i pitom kakav je nekad bio i naš grad.

Adam je ondje studirao informatiku te mu je želja dovršiti fakultet.

– Tek smo se ovdje malo opustili. Ono što se događa u Siriji je kriminalno za ljudsku vrstu. Ljudi govore da je to džihad. To nije džihad, prijatelji moji, to su hladnokrvna ubistva muškaraca, žena, djece – pojašnjava Sam zašto bježe. Dodao je kako ipak vole svoju zemlju, no “tamo sad živi samo smrt”.

Braća i prijatelji prvi su kupili karte za Ljubljanu i sjeli na voz u četvrtak u 18.35 sati. Za kraj susreta, stišćući ruke novinarima, prošaptali su: “Hvala, prijatelji naši, i mi vama želimo svu sreću u životu…”.

Mohamad preživio 20 punktova koje drže ISIS-ovci

Kurd Mohamad Haji sa ženom i troje djece putuje 20 dana. Iz sirijskog Alepa stigao je do slovenske Dobove. Iza sebe je ostavio automehaničarsku radionicu od koje je dobro živio. Na bijeg iz Sirije odlučio se, kaže, kad je situacija postala ozbiljna.

– Morali smo stati na 20 punktova koje su držali ISIS-ovci, Al Nusra, slobodna sirijska i režimska vojska. Da ih samo vidite. Ako im se čovjek ne sviđa, otmu ga i strijeljaju – kaže nam.

Do sada je potrošio 54.000 kuna, a ostalo mu je 400 eura s kojima se nada da će se domoći Njemačke.