Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sirijska vojska otvorila novo bojište protiv ISIL-a

isil

Sirijska vojska potpomognuta ruskim zračnim udarima otvorila je novo ratište protiv Islamske države, što je treći masovni napad protekle sedmice na samoproglašeni kalifat, nakon što su se iračke snage približile Faludži, a sirijska milicija napredovala oko Rake uz američku potporu.

Tri velike ofanzive predstavljaju jednu od dosad najagresivnijih kampanja protiv ISIL-a koji je prije dvije godine proglasio da želi vladati nad svim muslimanima u dijelovima Iraka i Sirije, prenosi Hina.

Teški ruski zračni napadi usmjereni su na teritoriju ISIL-a na istoku sirijske pokrajine Hama, uz granicu s provincijom Rakom.

Nešto istočnije je grad Raka, prijestolnica ISIL-a u Siriji i zajedno s Mosulom u Iraku glavni cilj koalicije koja želi uništiti kalifat.

Sirijska vojska napredovala je oko 20 kilometara i došla je do granica pokrajine, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Istovremeno, milicije koje podupire SAD, uključujući kurdske borce i njihove arapske saveznike, napadaju ISIL u drugim dijelovima pokrajina Raka i Alep. Američka vojska objavila je da ofanziva napreduje, uz žestok otpor radikalnih islamista.

U Iraku, vladine snage uz pomoć američkih zračnih napada i proiranskih šijitskih milicija ušle su u ponedjeljak u južna predgrađa utvrde IS-a Faludže.

Već četiri dana drže položaje i nisu se približile glavnim, najnaseljenijim dijelovima tog grada oko 50 kilometara od Bagdada.