Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čordaš: Procedure usporile stambeno zbrinjavanje izbjeglica

davor_cordas

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš ističe da je Regionalni program stambenog zbrinjavanja, kojim je bilo predviđeno da se osigura smještaj za 5.400 porodica na prostoru Bosne i Hercegovine, odlično zamišljen, ali da se zbog veoma komplikovanih procedura, planirana dinamika često ne ispoštuje, te se i sam projekt realizuje veoma sporo.

Zasad je sigurno da će biti realizovana prva četiri potprojekta, u okviru kojih će biti izgrađeno ukupno 1.868 stambenih jedinica, od čega 1.102 na prostoru Republike Srpske, saopćeno je iz resornog entitetskog ministarstva.

Ukupna vrijednost ovih potprojekata na prostoru Bosne i Hercegovine iznosi oko 80 miliona KM.

Potprojekat BH1, koji je ujedno i prvi odobreni, poslije dugo vremena počeo je da daje konkretne rezultate na terenu.

Osim što je prošle godine, u okviru ovog potprojekta izvršena isporuka građevinsko-zanatskog materijala za sanaciju stambenih objekata za 20 porodica, počela je i izgradnja stambenih jedinica po sistemu ključ u ruke za 25 povratničkih porodica u Foči i Goraždu, a prije nekoliko dana potpisani su ugovori i sa 40 porodica iz Bosanskog Broda, Dervente i Srebrenice, koje bi na jesen trebalo da usele u svoje nove domove.

Realizacijom Projekta zatvaranja kolektivnih centara (CEB 2), nakon više od dvije decenije bit će riješeno pitanje najugroženije kategorije stanovnika, a radi se o osobama koje ne nalaze u alternativnim vidovima smještaja.

Ukupna vrijednost ovog projekta na nivou Bosne i Hercegovine iznosi 104 miliona eura.

Za korisnike na području Republike Srpske ukupna vrijednost Projekta iznosi 29.178.194 eura, od čega 18.169.413 eura kreditnih sredstava, a 11.008.781 eura su doprinosi lokalnih zajednica.

Projekt se implementira na području 15 lokalnih zajednica, od kojih se tri projekta odnose na sanaciju i dogradnju specijalizovanih institucija – socijalno-gerijatrijskih ustanova u Derventi, Doboju i Trebinju, a 15 projekata se odnosi na izgradnju stambenih jedinica na prostoru Foče, Gradiške, Kozarske Dubice, Prijedora, Doboja, Modriče, Bijeljine, Bratunca, Zvornika, Istočnog Novog Sarajeva, Sokoca, Rudog, Višegrada i Trebinja.

Ukupan broj porodica koje će se stambeno zbrinuti na području Republike Srpske je oko 620 (1.124 osoba).

U toku je provođenje aktivnosti pripreme projektno-tehničke dokumentacije i pokretanja postupaka javnih nabavki radova i nabavki opreme za potprojekte u gradovima i općinama: Doboj, Derventa, Trebinje, Prijedor, Foča, Modriča i Sokolac, dok će se do kraja godine iste aktivnosti provesti i za ostale lokalne zajednice obuhvaćene Projektom, koje su potvrdile spremnost za učešće, a to su Kozarska Dubica, Gradiška, Zvornik, Bijeljina, Bratunac, Istočno Novo Sarajevo, Rudo i Višegrad.

Čordaš je podsjetio da je Ministarstvo ostvarilo odlične rezultate kada je riječ o implementaciji Projekta rekonstrukcije stambenog fonda – OPEC (Fond za međunarodni razvoj–OFID), u okviru kojeg je, zahvaljujući uštedama koje je ostvarilo njegov resor, planirani broj korisnika uvećan sa prvobitno predviđenih 178 na 206 porodica.

Tokom 2015. godine izgrađeno je i predano na korištenje 170 stambenih jedinica.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS-a provodi aktivnosti kako bi se i dodatnim korisnicima što prije izgradili domovi, a pokrenuta je javna nabavka usluga izrade glavnih projekata i potpisan Ugovor s odabranim projektantom.

Očekuje se da će aktivnosti na izgradnji ovih stambenih jedinica biti realizovane do kraja godine.

Jedan od zajedničkih projekata u BiH, u kojima učestvuje Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS-a je i Projekt rekonstrukcije stambenog fonda (Saudijski razvojni fond – SFD), koji se finansira iz kredita Saudijskog razvojnog fonda u iznosu od 15 miliona američkih dolara, odnosno oko 22 miliona KM, a namijenjen je Bosni i Hercegovini za potrebe rekonstrukcije stambenih jedinica za izbjeglice i raseljena lica.

Sredstva će biti iskorištena za stambeno zbrinjavanje 917 porodica na prostoru Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS-a će, kao implementator, na području tog bh. entiteta realizovati projekte stambenog zbrinjavanja za 124 korisničke porodice (povratnici – Hrvati i Srbi), a na području Federacije BiH, u saradnji s općinama, realizovati projekte stambenog zbrinjavanja za 284 srpske povratničke porodice.