Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sirijski ambasador u UN-u osudio sastanak izraelske vlade na Golanu

Bashar Ja afari

Sirijski ambasador u Ujedinjenim nacijama u ponedjeljek je opisao kao “provokativan” sastanak izraelske vlade održan na Golanskoj visoravni, koju je Jevrejska država anektirala prije nekoliko decenija.

– To je neodgovorna provokacija koju je počinio Benjamin Netanyahu, premijer izraelskih okupacijskih snaga – izjavio je ambasador Bashar al-Jaafari o nedjeljnom sastanku koji je bio prvi ikada održan na teritoriji otetoj od Sirije 1967.

Jaafari, koji je također čelnik sirijske delegacije na mirovnim pregovorima u Ženevi koji bi se trebali nastaviti tokom dana, izjavio je da će njegova vlada poslati protestno pismo generalnom sekretaru UN-a i Vijeću sigurnosti.

U pismima će se, kazao je on na konferenciji za novinare u Ženevi, tražiti od Vijeća sigurnosti i generalnog sekretara “da odmah osude sastanak i zatraže da se to ne ponovi”.

Jaafari je izjavio da je poručio mirovnom posredniku UN-a za Siriju Staffanu de Misturi da “Sirijska Arapska Repuiblika ima pravo da vrati Golan svim zakonskim sredstvima garantiranim Poveljom UN-a”, prenosi AFP.

Netanyahu, koji je predsjedao sastankom, izjavio je da će od Izraela okupirana Golanska visoravan “zauvijek” ostati u rukama njegove zemlje.

– Golanska visoravan zauvijek će ostati u izraelskim rukama i Izrael se nikada neće povući s Golanske visoravni – kazao je on na početku sastanka vlade, javio je Izraelski radio.

Izrael je preoteo 1.200 kvadratnih kilometara Golanske visoravni od Sirije u šestodnevnom ratu u 1967. i anektirao ju je u potezu koji nikada nije priznala međunarodna zajednica.

Izraelski mediji javili su da je Netanyahu planirao održati sastanak vlade kao znak prkosa u jeku strahova da bi se Izrael mogao naći pod pritiskom da vrati Golansku visoravan u okviru budućeg mirovnog sporazuma s ratom razdiranim susjedom.