Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sirijski pobunjenici započeli povlačenje iz opkoljenog naselja u Homsu

homs

Deseci sirijskih opozicionih boraca i njihove porodice počeli su napuštati posljednje naselje u gradu Homsu koje je još uvijek pod kontrolom pobunjenika, u okviru dogovora o evakuaciji potpisanom ranije ove sedmice, javlja Associated Press.

Do podneva oko 100 boraca i njihovih porodica napustilo je grad koji je nekada bio poznat kao epicentar pobune protiv predsjednika Bashara al-Assada. Oni se kreću prema jednom gradu na granici sa Turskom nakon niza lokalnih dogovora po kojima se pobunjenici prebacuju na sjever koji je pod pobunjeničkom kontrolom nakon što su proveli više mjeseci ili godina pod opsadom u najvećim sirijskim gradovima.

Naselje al-Waer je dom za oko 75.000 ljudi, te je pod opsadom vladinih snaga još od 2013. godine, što je uzrokovalo nestašicu lijekova, a često i hrane. Ova evakuacija je treća faza dogovora postignutog prošle godine, u okviru kojeg su već stotine boraca i njihovih porodica napustile ovo područje.

Guverner Homsa Talal Barrazi rekao je da se očekuje da će u sljedećih šest do osam sedmica oko 1.500 boraca napustiti al-Waer, noseći sa sobom samo svoje puške. U subotu se očekuje evakuacija i do 2.000 ljudi, uključujući 400 boraca, rekao je.