Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sirijskim izbjeglicama pet puta skuplja vozna karta u Makedoniji

makedonija izbjeglice

Cijena vozne karte za izbjeglice na relaciji Đevđelija-Tabanovce povećana je s 10 na 25 eura, što je dalo povoda za reagiranje aktivista humanitarnih nevladinih organizacija koje su uključene u izbjegličku krizu, javlja Anadolu Agency.

Ovo je, za samo mjesec dana, treće povećanje vozne karte za izbjeglice na relaciji Đevđelija-Tabanovce

“Cijena vozne karte za izbjeglice koje putuju vozom iz prihvatnog centra za izbjeglice kod Đevđelije do sjevernog makedonskog graničnog prijelaza Tabanovce košta 25 eura. Do korekcije cijena je došlo prije nekoliko dana. Prije ove promjene, vozna karta za izbjeglice je koštala 10 eura”, rekao je za Anadolu Agency blagajnik skopske željezničke stanice.

“Cijena vozne karte na relaciji Đevđelija-Skoplje za makedonske građane iznosi 277 denara (4,5 eura). Cijena karte na ovoj relaciji od 25 eura odnosi se samo na izbjeglice koje putuju vozom”, kažu iz blagajne skopske željezničke stanice.

Odluci javnog preduzeća Makedonske željeznice da poveća cijenu vozne karte za izbjeglice protivili su se aktivisti humanitarnih organizacija koji su rekli da povećanje cijene prevoza predstavlja još jednu od mnogih poteškoća izbjeglica, na njihovom, kako kažu, “putu spasa”.

Ovo je, za samo mjesec dana, treće povećanje vozne karte za izbjeglice na relaciji Đevđelija-Tabanovce. Do 20. avgusta cijena vozne karte je koštala 350 makedonskih denara, odnosno oko 6 eura i važila je mjesec dana, zatim je cijena bila povećana na deset eura (600 denara), a sada vozna karta košta 25 eura.