Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hiljade vatrogasaca na terenu

Širom Australije bjesne požari, a “pravi pakao” tek dolazi (FOTO/VIDEO)

aust

Oko pet miliona hektara zemlje izgorjelo je u cijeloj zemlji tokom posljednjih nekoliko mjeseci, pri čemu je poginulo devetero ljudi, a više od 950 domova je uništeno

Vatrogasci koji se bore sa velikim požarima u najmnogoljudnijoj državi Australije pripremaju se za novi toplotni val, čiji je dolazak najavljen za vikend. Pokušali su iskoristiti trenutne povoljne vremenske uslove i u četvrtak su krenuli u “ofanzivu“ kako bi smanjili područje koje je pod vatrom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Hiljade vatrogasaca u Novom Južnom Velsu iskoristilo je hladnije vrijeme i nastavilo jačati linije na kojima požare drže pod kontrolom. Međutim, više od 70 požara još uvijek je gorjelo u cijeloj državi, a područja na južnoj obali trenutno su na nivou upozorenja “pazi i postupaj“, koje su izdale vatrogasne službe.

Oko pet miliona hektara zemlje izgorjelo je u cijeloj zemlji tokom posljednjih nekoliko mjeseci, pri čemu je poginulo devetero ljudi, a više od 950 domova je uništeno. Najteža situacija je u Novom Južnom Velsu gdje je uništeno oko 850 domova.

Vlasti se pripremaju da za pogoršanje vremenskih uslova kada će se vratiti visoke temperature. Očekuje se da će u Sydneyu u nedjelju biti 31 stepen Celzijusa, prije nego što će u utorak dostići 35 stepeni. U zapadnom predgrađu Sydneya u nedjelju bi temperature mogle dostići 41 stepen Celzijusa.

Rose Barr iz Biroa za meteorologiju rekla je da se trenutno formira toplotni val u južnim dijelovima Novog Južnog Velsa, te da bi se vremenska situacija mogla pogoršati za vikend.

“Očekuje se da će u nekim područjima doći do ekstremnih uslova toplotnog vala. S porastom vrućine i vjetrova, opasnost od požara će se pogoršati naredne sedmice, a ponedjeljak i utorak će najvjerovatnije biti najteži dani po pitanju požara“, kazala je Barr.

U međuvremenu, vatrogasci iz Južne Australije u četvrtak su se borili s požarima na Adelaidea Hillsu. U državi Južna Australija prošle je sedmice uništeno 86 domova nakon što su požari plamtili u katastrofalnim vremenski, uslovma. Očekuje se, međutim, povratak ekstremnih temperatura, pa se u glavnom gradu države Adelaidei očekuje da će u petak temperatura dostići vrtoglavih 40 stepeni Celzijusa, čime će početi četverodnevni toplotni val.