Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon ruskih napada

Širom Ukrajine prekidi u napajanju strujom: “Treba nam vremena da obnovimo elektrane”

ukrajina elektrana pozar

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da u Rusi zračnim napadima oštetili oko 30 posto ukrajinskih elektrana u samo sedam dana

Ukrajinci su se u četvrtak suočili s prvim prekidima napajanja električnom energijom na nivou cijele države, jer su je zvaničnici odlučili ograničiti kako bi se energetskim kompanijama omogućilo da poprave elektroenergetska postrojenja pogođena ruskim napadima.

Ured ukrajinskog predsjednika kasno u srijedu poručio je sugrađanima da minimiziraju upotrebu električne energije od 7 do 23 te da se pripreme za privremene prekide struje ako se to ne učini, prenosi Hina.

Raspored prekida napajanja nije objavljen. Veliki gradovi poput Kijeva i Harkiva najavili su ograničenja javnog prijevoza poput trolejbusa, te su smanjili frekvenciju vozova u podzemnoj željeznici.

DTEK, firma koja strujom napaja Kijev, rekla je potrošačima da će učiniti sve da prekidi ne traju duže od četiri sata.

Cijela sjeveroistočna regija Sumi koja se nalazi u blizini ruske granice od 7 do 23 neće imati vode, prevoz na električni promet i uličnu rasvjetu.

„Treba nam vremena da obnovimo naše elektrane, treba nam predah od potrošača“, rekao je Volodimir Kudritski iz kompanije Ukrenergo u četvrtak ujutro.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da u Rusi zračnim napadima oštetili oko 30 posto ukrajinskih elektrana u samo sedam dana. Kasno u srijedu rekao je da su taj dan pogođene još tri elektrane.

Zelenski je stoga u svom noćnom govoru zamolio Ukrajince da smanje svoju potrošnju struje.