Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"packa" iz Washingtona

Sjedinjene Države poslale upozorenje Vučiću: “Očekuju da se obećanja ispune”

aleksandar vučić
Foto: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

„Vučić ne smije da raspiše beogradske izbore jer zna da bi ih izgubio“, rekao je Vujović

Bivši diplomata Nebojša Vujović izjavio je danas da Sjedinjene Američke Države neće dozvoliti raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji do kraja godine, zbog neispunjenih obaveza iz Ohridskog sporazuma.

Vujović je agenciji Beta kazao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dobio ozbiljna upozorenja državnog sekretara SAD Antonyja Blinkena da ne raspisuje parlamentarne izbore dok ne ispuni prihvaćene obaveze iz Ohridskog sporazuma.

Izbora neće biti

„Vanredni parlamentarni izbori sigurno neće biti održani do kraja godine. SAD će povući ručnu kočnicu i neće dozvoliti Vučiću da raspiše parlamentarne izbore dok ne ispuni većinu prihvaćenih obaveza iz Ohridskog sporazuma. SAD, zapravo, neće dozvoliti da im se ponove Boris Tadić i Vojislav Koštunica koji nisu ispunili njihova očekivanja po pitanju Kosova“, ocijenio je Vujović.

On je devedesetih godina bio šef Misije Savezne Republike Jugoslavije u Vašingtonu i učesnik u dejtonskim pregovorima.

„Amerika se protivi raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora iz straha da Vučićeva opcija ne doživi poraz“, kazao je bivši diplomata.

On smatra da će se Vučić odlučiti za raspisivanje lokalnih i pokrajinskih izbora, „vjerovatno par mjeseci pre roka“.

„Vučić ne smije da raspiše beogradske izbore jer zna da bi ih izgubio“, rekao je Vujović.

Dodao je da SAD od Vučića očekuju da u narednih mjesec i po prihvati bezuslovan izlazak Srpske liste na kosovske izbore i povratak Srba u sve kosovske institucije.

Uzdao se u Trumpa

“Vučić je pokušavao da kupi vrijeme, jer se nadao da će Donald Trump biti favoriti za povratak u Bijelu kuću. Međutim, prema svim procjenama to je daleko od ostvarivog“, rekao je Vujović.

On je kazao da su u ovom trenutku glavni američki interesi u Srbiji „da zemlja postane deo euroatlantskih integracija“.

„Također, interes SAD je da se na ovom prostoru napravli blok daljem uticaju Rusije. Međutim, problem je što SAD samo u Vučiću vide čovjeka koji može da povuče Srbiju u tom pravcu, pri čemu zapostavljaju demokratsko javno mnjenje koje ne prihvata Vučićev autoritativni režim“, kazao je bivši diplomata.

Prema njegovim riječima, neprirodno je da SAD, kao demokratska sila, gaji dobre odnose s nekim ko vlada autoritativno.

Na pitanje Bete da li ukoliko vanredni izbori ipak budu raspisani, SAD mogu da utiču da izborni uslovi budu ravnopravni za sve učesnike, Vujović je kazao da dok se ne ispune obaveze iz Ohridskog sporazuma, američkoj vladi nije u interesu da Vučić izgubi vlast.

Obećanja oko Kosova

„SAD će Vučiću sve gledati kroz prste dok ne realizuje ono što im je obećao po pitanju Kosova. Oni favorizuju politiku Vučića i Srpske napredne stranke (SNS) jer su s njima dogovorili ostvarenje svojih nacionalnih interesa, a to su pre svega formalizovanje kosovske nezavisnosti i uvođenje sankcija Rusiji. Vučić je ‘mekan trbuh’ za ostvarenje američkih interesa“, naglasio je Vujović i istakao da SAD ne interesuju lokalni problemi u Srbiji.

Upitan da ocjeni saradnju američkog ambasadora Christophera Hilla s vlasnikom TV Pink Željkom Mitrovićem, Vujović je kazao da SAD skupljaju i „s koca i s konopca“ sve što pomaže ostvarenju njihovih nacionalnih ciljeva.

„Mi s Mitrovićem ne možemo daleko stići. Sa ‘Zadrugom’ i ‘Elitom’ se ne može na Zapad. Nažalost, SAD nisu zainteresovane da svoje demokratske vrijednosti preslikaju u Srbiji. Ameriku sada ne zanimaju demokratija, ljudska prava, podjela vlasti, sloboda medija ili pošteni izbori u Srbiji“, zaključio je Vujović.