Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vrijedno 2,3 milijarde dolara

Sjedinjene Države šalju ogromne količine oružja Ukrajini

Foto: X

Radi se o jednom od najvrjednijih paketa vojne pomoći od početka rata

Sjedinjene Države poslat će Ukrajini novi paket vojne pomoći vrijedan čak 2,3 milijarde dolara, potvrdio je danas američki ministar obrane Lloyd Austin. U paketu će se nalaziti ključni sistemi protuzračne odbrane, ali i protutenkovsko oružje. Radi se o jednom od najvrjednijih paketa vojne pomoći od početka rata.

Potvrda novog paketa vojne pomoći stiže u trenutku u kojem oslabljene i brojčano nadjačane ukrajinske snage pokušavaju zadržati rusku ofanzivu, pri čemu Rusi u zadnje vrijeme učestalo osvajaju sela na istoku Ukrajine.

“Sjedinjene Države će uskoro najaviti paket vojne pomoći vrijedan više od 2,3 milijardi dolara”, rekao je Austin na početku sastanka sa svojim ukrajinskim kolegom Rustemom Umerovim.

Šta je sve u paketu?

-U paketu će se naći sistemi protuzračne odbrane koji služe presretanju projektila, protutenkovska oružja te niz vrsta kritično potrebnog streljiva. Sve to doći će iz američkih zaliha, rekao je Austin.

-Novi paket pomoći omogućit će Sjedinjenim Državama da pošalju još protuzračnih raketa tipa Patriot i NASAMS, koje će biti poslane po hitnom postupku, dodao je.

Umerov je zahvalio Austinu za pomoć, kazavši kako će “zahvaljujući pomoći saveznika zaustaviti Rusiju i njenu agresiju.”

Amerika je ključan saveznik Ukrajine u dobrani protiv ruske agresije koja traje već gotovo 2,5 godine. Sjedinjene Države poslale su oružje i drugu vojnu opremu u vrijednosti od 51 milijardi dolara od početka rata.