Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tusk se sastao sa Scholzom

Poljski premijer pozvao proevropske snage na okupljanje zbog jačanja krajnje desnice

Foto: X

Francuska, treća članica takozvanog Vajmarskog trokuta, uznemirena je pobjedom krajnje desnice u prvom krugu parlamentarnih izbora održanom u nedjelju

Proeuropski političari se moraju odlučno pozabaviti pitanjima koja zabrinjavaju obične birače poput nezakonitih migracija kako bi se suprotstavili sve jačem nacionalizmu, rekao je poljski premijer Donald Tusk u utorak, nakon dobrog rezultata krajnje desnice na izborima za Europski i francuski parlament.

Tusk je govorio pored njemačkog kancelara Olafa Scholza nakon konzultacija između dviju vlada koje žele produbiti odnose.

Francuska, treća članica takozvanog Vajmarskog trokuta, uznemirena je pobjedom krajnje desnice u prvom krugu parlamentarnih izbora održanom u nedjelju.

“Odnosi će ostati snažni”

-Francuski izbori nisu jedini kritičan moment, na mnogim mjestima možemo vidjeti jačanje snaga koje ne kriju svoj euroskeptički stav, rekao je Tusk na zajedničkoj konferenciji sa Scholzom u Varšavi.

-Stoga je toliko važno da umjerene, razumne, proevropske snage… pronađu uvjerljive odgovore na ono što je postalo važno običnim ljudima, učinkovita borba protiv nezakonitih migracija, sigurnost, veća ekonomska održivost, povećana industrijska koordinacija.

Scholz je rekao da je siguran da će odnosi između Pariza, Berlina i Varšave ostati snažni unatoč činjenici da je stranka Nacionalno okupljanje (RN) desničarke Marine Le Pen ostvarila historijski rezultat u Francuskoj, koja će drugi krug izbora održati u nedjelju.

-Mi smo, naravno, dvije veoma proeuropske zemlje i dvije veoma proeuropske vlade, kazao je Scholz o Poljskoj i Njemačkoj.

-Znamo da naša budućnost može jedino uspjeti zajedno s Evropom i to je također temelj za to što smo, po mom sudu, postigli veoma konkretne sporazume o tome što ćemo dalje činiti.

Akcioni plan

Nakon međuvladinih pregovora u utorak, prvih od 2018., Njemačka i Poljska su predstavile zajednički akcioni plan u kojem su se složile razmotriti jačanje obrambene saradnje, uključujući snažniju prisutnost NATO-a na istočnoj granici saveza te koordinaciju pomoći za Ukrajinu.

Međutim, razlike u stavovima o obrani su također bile vidljive.

Tusk je istaknuti zagovaratelj zajedničkog financiranja odbrambenih projekata na razini Evropske unije, ali Scholz je rekao da blok ne bi trebao biti uključen u kupovinu oružja ili u nacionalne budžete za obranu.

Tusk je kazao da će nastaviti naglašavati partnerima u Uniji, uključujući Njemačku, važnost koordinacije kada je riječ o kupovini obrambenih tehnologija.

-Poljska izdvaja ogromne količine novca na naoružanje. Želio bih da su naši napori dobro koordinirani s naporima drugih zemalja, poručio je Tusk.

Odnosi između Berlina i Varšave su se poboljšali otkako je Tuskova proeuropska koalicija došla na vlast u decembru, čime je okončana osmogodišnja vladavina nacionalističke stranke Pravo i pravda koja je Njemačku redovno prikazivala kao neprijateljsku zemlju.

Odnosi Poljske i Njemačke

Međutim, 85 godina od početka Drugog svjetskog rata, mnogi u Poljskoj i dalje smatraju da Njemačka nije učinila dovoljno da se iskupi za sukob koji je razorio zemlju i u kojem je smrtno stradala otprilike petina njenog stanovništva, uključujući većinu od tri milijuna njenih židovskih državljana.

-Njemačka će nastojati poduzeti mjere kako bi podržala preživjele žrtve njemačke agresije i okupacije između 1939. i 1945, izjavio je Scholz.

Njemačka vlada je već odobrila financiranje osnivanja “Njemačko-poljske kuće” u Berlinu kao memorijala za žrtve nacističke okupacije Poljske.