Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjeverna Koreja tvrdi da je testirala bombu jaču od nuklearne

kim jong

Sjeverna Koreja je objavila da je danas provela uspješno testiranje hidrogenske bombe, jače od nuklearne.

Vijest o uspješnom testiranju hidrogenske bombe sjevernokorejska televizija je objavila nekoliko sati nakon što su agencije za praćenje seizmičkih aktivnosti iz više zemalja detektirale potres magnitude 5,1 u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispitivanje nuklearnog oružja.

Sjeverna Koreja je triput ispitala atomsku bombu koja koristi proces nuklearne fisije, 2006., 2009. i 2013. Zbog tih pokusa je više puta zaradila međunarodne sankcije.

“Ako se utvrdi da je Sjeverna Koreja testirala hidrogensku bombu, to će biti “jasno kršenje” rezolucija UN-a i čin vrijedan dubokog žaljenja”, kazao je šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amano.

Direktor agencije pozvao je Pjongjang da provede u cijelosti sve rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i poručio da je IAEA spremna pridonijeti rješenju nastavkom inspekcija.

“Ako se tvrdnje o testiranju hidrogenske bombe pokažu tačnim, to bi predstavljalo grubo kršenje međunarodnih dogovora o nekorištenju nuklearnog oružja te rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a. Ujedno, to je i prijetnja miru i sigurnosti čitave sjevernoistočne azijske regije”, rekla je Federica Mogherini, šefica EU diplomacije.