Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nova koalicija

Sjeverna Makedonija dobila novu Vladu, premijer Dimitar Kovačevski

makedonija nova vlada

Za novu koalicijsku Vladu glasala su 62 zastupnika, dok je protiv bilo 46

Parlament Sjeverne Makedonije potvrdio je u noći s nedjelje na ponedjeljak novu Vladu čiji je premijer Dimitar Kovačevski, lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), javlja Anadolu Agency (AA).

Za novu koalicijsku Vladu glasala su 62 zastupnika, dok je protiv bilo 46. Sjednici je prisustvovalo 108 od ukupno 120 zastupnika.

Nova vlada ima 11 članova SDSM-a, šest članova Demokratske unije za integraciju (DUI), dok su troje iz stranke Alternativa i jedno iz Liberalno-demokratske stranke (LDP).

Poslanik DUI Artan Grubi izabran je za prvog potpredsjednika Vlade i ministra za politički sistem i odnose među zajednicama.

Za potpredsjednika Vlade za evropska pitanja izabran je Bojan Maričić iz SDSM-a, bivši ministar pravde, dok je za potpredsjednicu Vlade za borbu protiv korupcije izabrana Slavica Grkovska, bivša poslanica SDSM-a.

Aktuelni potpredsjednik Vlade iz SDSM-a Fatmir Bytyqi izabran je za potpredsjednika Vlade zaduženog za ekonomska pitanja.

Slavjanka Petrovska iz SDSM-a izabrana je za ministricu odbrane, čiju je funkciju do sada obavljala Radmila Šekerinska.

Oliver Spasovski će nastaviti da obavlja funkciju ministra unutrašnjih poslova. Nikola Tupančevski je izabran za ministra pravde.

Jovana Trenčevska je izabrana za ministricu rada i socijalne politike. Ministarstvo saobraćaja i veza vodiće Blagoj Bočvarski.

Bisera Kostadinovska Stojčevska iz SDSM-a izabrana je za ministricu kulture.

Ljupčo Nikolovski izabran je za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Bujar Osmani iz DUI-a će ostaje ministar vanjskih poslova, Fatmir Besimi ministar finansija i Kreshnik Bekteshi ministar ekonomije.

U međuvremenu, za čelnika Ministarstva obrazovanja i nauke izabran je Jeton Shaqiri, koji je do sada bio ministar za informaciono društvo i upravu. Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja i dalje će voditi Naser Nuredini iz DUI-ja.

Nova vlada formirana je sa novim partnerom, strankom Alternativa, koja je dobila tri ministarska mjesta. Bekim Sali nasljeđuje Venka Filipcea na mjestu ministra zdravlja, Admirim Aliti je novi ministar za informaciono društvo i administraciju, a Xhemail Cupi je ministar za dijasporu.

Kovačevski je naslijedio Zorana Zaeva koji je podnio ostavku u decembru prošle godine nakon teškog poraza svoje stranke na lokalnim izborima od VMRO DPMNE-a.