Sjevernokorejski diplomata povezan sa ubistvom Kim Jong Nama

22MALAYSIA-1-master768

Malezijska policija imenovala je u srijedu visokog zvaničnika u sjevernokorejskoj ambasadi i još jednog povezanog s državnom aviokompanijom te zemlje kao tražene radi ispitivanja oko prošlosedmičnog ubistva Kim Jong Nama, polubrata sjevernokorejskog čelnika.

Kim Jong Nam je ubijen na međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru 13. februara dok se pripremao da se ukrca na let za Makau, gdje je živio s porodicom pod zaštitom Pekinga.

Južnokorejski i američki zvaničnici vjeruju da su ubistvo izveli agenti Sjevera kako bi eliminirali starijeg polubrata sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una.

Policijski načelnik Khalid Abu Bakar imenovao je sjevernokorejskog diplomatu traženog radi ispitivanja kao 44-godišnjeg Hyon Kwang Songa i dodao je da on obavlja dužnost drugog sekretara ambasade.

Policijski načelnik imenovao je zvaničnika aviokompanije Air Koryo kao Kim Uk Ila (37), i dodao je da je drugi sjevernokorejski sumnjivac tražen radi ispitivanja imenovan kao Ri Ji U, ali nije pružio detalje.

Kazao je da su sva trojica ljudi u Maleziji.

– Oni nisu u pritvoru, oni su pozvani da pomognu – izjavio je Khalid na konferenciji za novinare.

Na pozive u srijedu sjevernokorejskoj ambasadi radi komentara posljednjih dešavanja nije bilo odgovora.

Policija je pojačala mjere sigurnosti u mrtvačnici u kojoj se nalazi tijelo Kim Jong Nama nakon pokušaja provale u ovoj sedmici, kazao je Khalid. Malezija je odbila sjevernokorejski zahtjev da tijelo bude direktno izručeno ambasadi.

Malezija je do sada identifikovala osam Sjevernokorejaca kao osumnjičene za ubistvo.

Jedan je u pritvoru, skupa s dvije žene – Vijetnamkom i Indonežankom – za koje se vjeruje da su izvele fatalni napad koristeći otrov s brzim djelovanjem.

Khalid je izjavio da policija “snažno vjeruje” da se četvero ostalih Sjevernokorejaca vratilo u prijestonicu Pyongyang, nakon što su pobjegli iz Malezije na dan kada je izveden napad.

Kazao je da su dvije žene bacile tečnost, koja sadrži još neidentifikovanu otrovnu supstancu, u lice Kim Jong Namu.

– Da, dvije osumnjičene žene znale su da je supstanca bila otrovna. Ne znamo koja je vrsta hemikalije korištena u napadu – kazao je on, odbacujući spekulacije kako su žene smatrale da su dio podvale.

– One su koristile gole ruke – kazao je on, dodajući da su instruirane da operu ruke nakon napada.

Žene su isprobavale napad u dva shopping centra u centru Kuala Lumpura prije nego što su izvele napad na Kim Jong Nama, kazao je.

Diplomatske napetosti eskalirale su između Sjeverne Koreje i Malezije nakon ubistva, dok su se dvije zemlje sporile oko preuzimanja tijela žrtve i razmijenile su optužbe oko malezijskog bavljenja istragom.

Malezija je jedna od nekoliko zemalja u svijetu koje održavaju veze sa Sjevernom Korejom. Malezija je u ovoj sedmici vratila kući svog ambasadora u Pyongyangu, a premijer Najib Razak ukorio je sjevernokorejskog ambasadora u Kuala Lumpuru što daje “grube izjave”.

Policija je saopćila da niko od članova porodice Kim Jong Nama nije došao po tijelo niti je pružio uzorke DNK do sada, odbacujući glasine da je njegov sin stigao u u Kuala Lumpur tokom sedmice.

Malezija je saopćila da će predati tijelo najbližim članovima porodice tek kada uzrok smrti i identitet žrtve budu potvrđeni, prenosi Reuters.