Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nezadovoljni voditeljem

Skandalozna predizborna debata u Sloveniji: Opozicija napustila, jedan političar pao pri izlasku

018177d0-496f-48b9-974e-37e43a94128c

Nakon Jelinčiča “užareni” studio su iz protesta zbog načina na koji je novinar Igor Pirkovič vodio emisiju napustili i predsjednici triju opozicionih stranaka lijevog centra – Luka Mesec, Tanja Fajon i Marjan Šarec. Nakon njih to je učinio i predsjednik stranke penzionera Ljubo Jasnič

Jedna od zadnjih medijskih debata čelnika slovenskih političkih stranaka pred nedjeljne izbore završila je skandalom jer ih je polovina demonstrativno napustila studio Slovenske televizije, optužujući voditelja za pristranost, a jedan je od njih se prilikom izlaska skoro povrijedio.

“Malo me boli lijeva noga, ali na sreću ništa nije slomljeno”, kazao je nakon sinoćnje debate na RTV Slovenija Zmago Jelinčič, čelnik ultranacionalističke Nacionalne stranke.

On je prvi napustio televizijsku debatu, žaleći se da je dobio premalu minutažu u odnosu na ostale. Odlazeći s podija promašio je stepenicu i pri padu srušio jedan sto.

“Onaj ko je smislio tu scenografiju s visokim stepenicama nema pojma, svi smo pri odlasku morali skakati, no o tužbi zbog pada za sada ne razmišljam”, izjavio je Jelinčič koji je zadnje dvije godine podržavao vladu premijera Janeza Janše.

Nakon Jelinčiča “užareni” studio su iz protesta zbog načina na koji je novinar Igor Pirkovič vodio emisiju napustili i predsjednici triju opozicionih stranaka lijevog centra – Luka Mesec, Tanja Fajon i Marjan Šarec. Nakon njih to je učinio i predsjednik stranke penzionera Ljubo Jasnič, prenosi Hina.

Predsjednica Socijalnih demokrata (SD) Tanja Fajon kazala je da ostati na debati nije imalo smisla jer je Pirkovič postavljao nebitna pitanja za kampanju i izbore.

Lideri opozicione ljevice kazali su da je “haos” stvoren na tako vođenoj televizijskoj debati pravi odraz stanja u državi za koji je kriv premijer Janez Janša koji izaziva podjele u drušvu, te guši slobodu medija.

Pirkovič je to nazvao udarcem “ispod pojasa”, a premijer Janša dokazom da ljevica na televiziji namjerava izvesti kadrovske čistke ako ponovo dođe na vlast.

Novinar Pirkovič koji je donedavno vodio političke emisije na trećem programu Slovenske televizije, zadnjih je mjeseci po tvrdnjama opozicije unaprijeđen, a onda mu je dodijeljeno i vođenje predizbornih debata na prvom programu.

Kako navode slovenski mediji, Pirkovič je blizak stranci slovenskog premijera Janeza Janše i ponekad učestvuje na njenim okupljanjima.

Pirkovič se bavi i pisanjem poezije, a njegova domoljubna pjesma “Živim za Sloveniju” uvrštena je nedavno i kao dio nastavnog gradiva za sedme razrede osnovne škole. Nekad se izvodi kao neslužbena himna Slovenske demokratske stranke (SDS), vodeće stranke u sadašnjoj vladajućoj koaliciji koju vodi Janša.