Globus

gužve sve veće

Skoro 5.000 kamiona stoji na granici, šoferi se sukobili s policijom (FOTO)

23/12/2020

Skoro 5.000 vozača kamiona već tri dana čeka na prelazak granice iz Velike Britanije u Francusku koja je zabranila ulazak zbog novootkrivene mutirane sorte koronavirusa u Engleskoj

Iako su vlade Francuske i Velike Britanije postigle dogovor o otvaranju granice za vozače kamiona koji budu negativni na testu na koronavirus, gužve na britanskoj granici su sve veće, a danas je došlo i do nereda i sukoba između vozača i policije, javlja Anadolu Agency (AA).

Skoro 5.000 vozača kamiona već tri dana čeka na prelazak granice iz Velike Britanije u Francusku koja je zabranila ulazak zbog novootkrivene mutirane sorte koronavirusa u Engleskoj.

Dogovorom između vlada u Parizu i Londonu počelo je testiranje vozača na granici, ali gužve na granici bi mogle potrajati još nekoliko dana s obzirom da se radi o hiljadama vozača koji čekaju test i odobrenje prelaska granice.

Do nereda je došlo na granici u luci Dover, a policija je saopćila da je slobode lišen jedan izgradnik.

Vlasti Velike Britanije su tokom vikenda saopćile da je na jugu Engleske otkrivena mutirana vrsta koronavirusa koja se i do 70 puta brže širi od prethodne vrste.

Više od 50 država je zabranilo putovanje u i iz Velike Britanije, a trgovački lanci upozoravaju da bi mogli biti u nezavidnoj situaciji s obzirom da većina kamiona sa voćem, povrćem i drugim prehrambenim artiklima ne može napustiti Veliku Britaniju.

Vlada Francuske jučer je odobrila ulazak vozačima kamiona iz velike Britanije uz pokazivanje negativnog nalaza sa testa koji ne smije biti stariji od tri dana.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.