Bangladeš

Skraćeno radno vrijeme u cijeloj državi kako bi reducirali potrošnju struje

banglades unsplash

Smanjenje boja radnih sati stupa na snagu danas

Škole u Bangladešu bit će zatvorene na još jeda dan, a vladini uredi i banke skratit će radno vrijeme za sat vremena kako bi reducirali potrošnju električne energije u jeku briga zbog rastućih cijena goriva i posljedica ukrajinskog rata.

Smanjenje boja radnih sati stupa na snagu danas. U Bangladešu je većina škola zatvorena petkom, ali će sada biti zatvorene i subotom, saopćio je sekretar vlade Khandker Anwarul Islam.

Kazao je da će vladini uredi i banke skratiti radno vrijeme na sedam sati dnevno s prethodnih osam sati, ali da će privatnim uredima biti dopušteno da određuju svoje radno vrijeme.

Prekidi snabdijevanja energentima izazvani ratom u Ukrajini doveli su do vrtoglavog rasta globalnih cijena energenata i hrane.

Bangladeš je poduzeo mjere u posljednjim sedmicama na ublažavanju pritiska na sve manje valutne rezerve. Cijene goriva u prošlom su mjesecu porasle za više od 50 posto, i vlada tvrdi da istražuje opcije nabavke jeftinijeg goriva od Rusije u okviru posebnog aranžmana.

U julu je Bangladeš zatražio kredit od Međunarodnog monetarnog fonda, postajući treća zemlja u južnoj Aziji koja je tako postupila nakon što su to nedavno učinili Šri Lanka i Pakistan.

Bangladeške rezerve stranih valuta opale su oko 40 milijardi dolara, prenosi AFP.