protest na gradskom trgu

“Skup u Bleiburgu je oplakivanje neuspjele ustaške para-države”

bleiburg protest antifasista

Skup u Bleiburgu nije ništa drugo nego oplakivanje neuspjele ustaške para-države, pokreta i ideologije koji su ozbiljno ugrozili ime Hrvatske i ostavili krvav trag, rekao je Habulin

Antifašisti iz Austrije, Hrvatske, Italije i Slovenije u subotu su organizirali prosvjed u Bleiburgu, u Austriji, tražeći od austrijske Vlade da zabrani ono što su opisali kao okupljanje “ustaša i fašista” u polju Loibach u blizini tog grada u južnoj regiji Koruška, piše TCN.

Nevladina organizacija Počasni bleiburški vod tradicionalno organizira u maju, a Hrvatski sabor sponzorira komemoraciju za civile i vojnike poražene pro-nacističke Nezavisne Države Hrvatske ubijene nakon Drugog svjetskog rata.

Prošle godine austrijska policija uvela je oštre kazne za sudionike komemoracije koji prikazuju ustaške i nacističke simbole, a lokalna crkva u Koruškoj nedavno je odbila dopuštenje da se komemoracija održi kao vjerski skup, rekavši da šteti ugledu Katoličke crkve.

Govornici na današnjem prosvjedu, na kojem se okupilo oko 150 ljudi na centralnom trgu u Bleiburgu, zatražili su od austrijske vlade da poštuje njen ustav i evropsku politiku borbe protiv fašizma i neofašizma, te da zabrani komemoraciju, koja će biti održana 18. maja.

“Skupili smo se i ove godine kako bismo podigli svoj glas protiv događaja koji se promiče kao okupljanje vjernika koji žele odati počast nevinim žrtvama ubijenim nakon Drugog svjetskog rata, ali to nije to”, rekao je Franjo Habulin, čelnik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA).

“Skup u Bleiburgu nije ništa drugo nego oplakivanje neuspjele ustaške para-države, pokreta i ideologije koji su ozbiljno ugrozili ime Hrvatske i ostavili krvav trag”, rekao je Habulin.

Rekao je da “i katolička crkva u Hrvatskoj i hrvatska država sudjeluju u toj prevari”.

“Svaka obitelj ima pravo oplakivati ​​svoje najmilije koji su ubijeni, bez obzira na to ko su bili ili kako su završili. Međutim, nijedna civilizirana evropska zemlja nema pravo učestvovati u obilježavanju pada nacističkog fašizma. Okupljanja u Bleiburgu služe upravo toj svrsi, uz blagoslov Crkve u Hrvatskoj“, rekao je Habulin.

Predstavnici antifašističkih boraca iz Drugog svjetskog rata iz Italije, Slovenije i Austrije također su se usprotivili Bleiburškoj komemoraciji.

Komemoracija u Bleiburgu održava se od 1952. godine, a od 1995. godine održava se pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, s iznimkom perioda od 2012. do 2015. godine kada je na vlasti u Hrvatskoj bio SDP.

“Počasni bleiburški vod” pozvao je sve koji su planirali da prisustvuju komemoraciji da se suzdrže od korištenja bilo kakvih simbola ili napjeva koji su u suprotnosti s hrvatskim i austrijskim zakonima.